Nyhet

Guide inför Abu Dhabis GP - Hur slutar säsongsfinalen?

ANNONS

Säsongens sista race är här och Abu Dhabi står återigen för säsongsavslutningen. Mercedes var den stora vinnaren senast i Brasilien. 
 

Formel 1 Abu Dhabis Grand Prix 2022

De stora snackisarna efter Brasiliens GP är Mercedes dubbel och Verstappens vägran att lyda stallorder. Hur går det den här gången? Vem tar andraplatsen mellan Checo Pérez och Charles Leclerc?

Topp tio i Brasilien såg ut så här:

1. George Russell (Mercedes) 26p
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 18
3. Carlos Sainz Jr (Ferrari) 15
4. Charles Leclerc (Ferrari) 12
5. Fernando Alonso (Alpine) 10
6. Max Verstappen (Red Bull) 8
7. Checo Pérez (Red Bull) 6
8. Esteban Ocon (Alpine) 4
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 2
10. Lance Stroll (Aston Martin) 1 

Det var dubbelt Mercedes vid starten av Brasiliens GP - och dubbelt Mercedes i topp även på podiet. George Russell tog pole position efter lördagens sprint med Lewis Hamilton bakom sig. 

Några ställde sig nog frågan om Mercedes skulle låta Hamilton gå om Russell i slutet för att slå Schumachers rekord och bli den första och enda med GP-segrar 16 säsonger i rad. Några sådana diskussioner pågick dock inte alls i Mercedes-teamet och Russell ledde från start till mål - sånär som på några varv då han gick in i depån före Hamilton. 

Detta var en markant skillnad för Russell som startade tvåa i Mexiko men där blev  omkörd redan i starten och fick nöja sig med en fjärdeplats. 

Det var annars en mycket händelserik eftermiddag på Interlagos, eller Autódromo José Carlos Pace som den officiellt heter.

Kevin Magnussen hade skrällt under fredagens kval och tagit sin och Haas första pole position någonsin till sprinten. I söndagens race tog tävlingen slut för Magnussen redan på det första varvet efter kollision med Daniel Ricciardo som även han tvingades bryta. 

Lite senare nafsade Max Verstappen Lewis Hamilton i bakhasorna vilket fick britten av banan, han kunde dock köra upp till andraplats igen. Lando Norris tryckte sen Charles Leclerc av banan. Ferrari-föraren körde dock upp till fjärdeplats och bad om att få köra om stallkamraten Carlos Sainz Jr. till tredjeplats men fick inget gehör av teamet. 

Största snackisen var utan tvekan Max Verstappens vägran att lyda teamorder och låta Sergio Pérez köra förbi och ta sjätteplatsen. Nu är mexikanen exakt lika med Charles Leclerc om andraplatsen till helgens avslutande lopp. 

Fernando Alonso och Esteban Ocon körde upp sig från plats 16 och 17 till nya fina topplaceringar. Valtteri Bottas tog poäng för andra tävlingen i rad och Lance Stroll klämde in sig på topp tio. 
 

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Abu Dhabis Grand Prix

Abu Dhabis Yas Marina Circuit har anordnat GP-tävlingar i Formel 1 sedan 2009. 

Det är således ganska ont om överraskningar när vi tittar på historiken. Sebastian Vettel tog de första två segrarna här - Max Verstappen har tagit de två senaste. 

Däremellan vann Lewis Hamilton fem stycken (en för McLaren), Valtteri Bottas och Nico Rosberg varsin för Mercedes och enda skrällen på listan är Kimi Räikkönen som vann i sin Lotus-Renault 2012. 

Mercedes har vunnit här sex gånger och Red Bull fem. Mycket sannolikt vinner någon av dem även till helgen. 

Banrekordet har Max Verstappen med tiden 1.26.103 från förra säsongens så uppmärksammade finalrace. 

Max Verstappen i Abu Dhabi 2021. Foto: Bildbyrån

TV-tider Abu Dhabis Grand Prix 2022

Abu Dhabis Grand Prix 2022 avgörs mellan den 18:e och 20:e november. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:

Fredagen den 18:e november:

kl 11.00 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 14:00 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay

Lördagen den den 19:e november:

kl 11:30 Träning 3, Viasat Motor, Viaplay

kl 15:00 Kval, Viasat Motor, Viaplay

Söndagen den 20:e november:

kl 14:00 Abu Dhabis GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay


 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Solklar favorit till segern är fortfarande Max Verstappen. Däremot har styrkeförhållandena ändrats bakom honom efter helgen i Brasilien där Mercedes visade att de är att räkna med igen. 

Lewis Hamilton sade efteråt att “Nu kan vi gå in i vintern och veta att vi är på rätt väg” och det är inte svårt att förstå varför. 

Samtidigt som Mercedes gått framåt så har Ferrari-bilarna tappat i slagkraft. Det var förvisso starkt av Sainz att hamna på podiet men Ferrari har inte vunnit ett lopp sedan Österrike i somras, GP nr 11. 

Leclerc inledde säsongen med två segrar på de tre första loppen men har missat podiet de två senaste tävlingarna och nu är den stora frågan om han ens klarar andraplatsen. 

Lewis Hamilton har slutat tvåa tre lopp i rad och det vore en riktigt häftig styrkedemonstration från den sjufaldiga mästaren om han skulle vinna det sista racet och därmed skapa en hype som kommer leva över vintern - är han och Mercedes tillbaka för utmana om guldet nästa år?

I oddsen är Verstappen etta före de två Mercedes-förarna. Vi håller med om att det känns mest troligt sett till förra veckans styrkedemonstration i Brasilien. 

Yas Marina Circuit. Foto: Bildbyrån

Spelstrategi på Formel 1 i Abu Dhabi

I Brasilien senast fick vi se prov på det som vissa tycker är charmigt med sporten och andra inte. Checo Pérez ville förbi Verstappen i slutet, Charles Leclerc bad sitt team om att få köra förbi Carlos Sainz Jr och framför sofforna var det många som undrade om Mercedes skulle låta Hamilton ta sig förbi Russell för att låta veteranen slå ännu ett rekord. 

Nu blev det inga platsbyten på grund av teamorder - även om det i Red Bulls fall berodde på att Verstappen vägrade - men annars är detta en del av sporten som polariserar. 

Är det alltid den bästa föraren som vinner, eller är det den föraren som tillåts vinna av teamet?

Som sagt, inga inbromsande bilar som låt någon köra om senast men vad som väntar i Abu Dhabi vet vi faktiskt inte. Ferrari och Red Bull har sina förare i kampen om andraplatsen. 

Hamilton har fortfarande chansen på rekordet med segrar sexton år i följd. Ändras något i Mercedes tankesätt nu när Russell redan vunnit ett lopp?

Det är inte helt lätt att förutse på förhand hur teamen kommer att agera. Givetvis kommer alla förare gå 100 % från start men beroende på hur loppet utvecklas får vi se vad teamen beordrar för strategier till sina olika förare.


Vårt utlåtande

Förra året vid den här tidpunkten hade vi framför oss en av tidernas mest spännande säsongsfinaler då Verstappen och Hamilton gjorde upp om titeln. 

Riktigt lika spännande är det inte den här gången men det finns fortfarande massor att tävla om och en hel del rivaliteter som ligger och puttrar ute på banan. 

Det skiljer väldigt mycket i prispengar beroende på varje placering man hamnar så varje team kommer desperat att försöka få till en mer framskjuten placering än den man har. 

Alpine avgjorde nog kampen om fjärdeplatsen mot McLaren senast då de båda förarna körde in 14 poäng samtidigt som båda McLaren tvingades bryta. 

Alfa Romeo har fem poängs försprång till Aston Martin

I kampen om att undvika näst sista plats har Haas 37 poäng mot AlphaTauris 35. Williams är kvar längst ner med bara åtta poäng. 

Där Ferrari sladdat allt längre efter Red Bull ger Mercedes och Russells seger senast känslan av att vi går en spännande säsong 2023 till mötes. Hamilton har dessutom tagit fem andraplatser under säsongen vilket visar att den gamle mästaren inte på långa vägar är slut än. 

Det känns som att Mercedes seger senast gav helt ny energi till F1-cirkusen. Detta egentligen oavsett hur helgens GP i Abu Dhabi slutar.

Annat som hänt i F1 

Mattia Binotto ryktas vara på väg bort. Ferrari såg länge ut att kunna utmana Red Bull om guldet men i takt med att resultaten blivit allt sämre under säsongen så har allt ihärdigare rykten gjort gällande att stallchefen Mattia Binotto hänger löst. 

Ferrari gick dock själva ut på sina sociala medier i veckan och förnekade detta kraftigt

* * * *

Vidare har Binotto pratat om uppgraderingarna som gjorts i slutet av säsongen. Ferraris stallchef säger att teamet har slut på pengar och inte kunnat göra några uppdateringar på slutet. 

Han säger vidare att han “hoppas att inget team har överskridit budget den här säsongen, det vore inte bra för sporten” men menar att han undrar hur vissa team har råd att göra uppdateringar så här sent på säsongen. 

Härvan med Red Bull och deras överskridande av budgettaket 2021 har tveklöst gjort teamen mer misstänksamma mot varandra.

* * * *

Schumacher out - Hülkenberg in? Tidigare i veckan rapporterades det att Schumacher fått beskedet i Brasilien att han inte längre är önskvärd. 


När detta skrivs har inget presenterats offentligt men många olika medier rapporterar samma sak: Haas har tagit sitt beslut och det kommer vara Nico Hülkenberg som kör bredvid Kevin Magnussen nästa säsong. 


* * * *

Daniel Ricciardo bedömdes skyldig till incidenten med Kevin Magnussen i Brasilien senast. 

Eftersom han inte kunde straffas under loppet då han tvingades bryta får han nu straffet på tre platser i sitt sista race för McLaren i Abu Dhabi. Ricciardo kommer alltså att tvingas starta tre placeringar längre bak än där han kvalificerar sig. 

Vart australiensaren tar vägen sedan är fortfarande oklart men han ryktas vara aktuell som reservförare åt såväl Mercedes som Red Bull till nästa säsong. 


TV: Återupplev fjolårets dramatik från Abu Dhabi

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten