Nyhet

Guide inför Mexikos GP - blir detta Sergio Pérez stora stund?

ANNONS

Tre race återstår av säsongen och i helgen är det  Autódromo Hermanos Rodríguez i Mexiko City som står som värd. 

Formel 1 Mexiko:s Grand Prix 2022

Formel 1 har nått Mexiko City och det är dags att kratta manegen för Checo Pérez. Med Verstappen uppe på tangerat rekord och världsmästartiteln i hamn är det inte omöjligt att tro att Red Bull släpper fram Checo Pérez i helgen att vinna inför sina hemmafans om racet utvecklar sig så att den möjligheten ges. 

Max Verstappen tog sin trettonde seger för säsongen och tangerade därmed Schumacher och Vettels rekordnotering. Nederländaren har nu tre race på sig att slå rekordet och bli först genom tiderna med fjorton segrar på en enda säsong. 


Topp tio i USA såg ut såhär:

1. Max Verstappen (Red Bull) 25p
2. Lewis Hamilton (Mercedes) 18
3. Charles Leclerc (Ferrari) 15
4. Sergio Pérez (Red Bull) 12
5. George Russell (Mercedes) 11
6. Lando Norris (McLaren) 8
7. Sebastian Vettel (Aston Martin) 6
8. Kevin Magnussen (Haas) 4
9. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) 2
10. Esteban Ocon (Alpine) 1 


Carlos Sainz Jr. hade pole position och drömde om karriärens andra seger, den första tog han på Silverstone tidigare i år, men tappade redan i starten och Verstappen flög förbi. Sainz blev sedan påkörd av Russell redan i första kurvan och så var den dagen förstörd. 

Det blev trots allt viss spänning i helgens race även om vinnaren blev densamma som alltid. Ett dåligt depåstopp av Verstappen på varv 36 bjöd in såväl Leclerc som Hamilton till festen. Hamilton ledde och var på väg mot första segern för säsongen men med sex varv körde Verstappen ikapp och förbi. 

Sergio Pérez och George Russell följde topptrion medan Carlos Sainz alltså fick bryta. 

Lando Norris blev som vanligt best of the rest av förarna utanför Mercedes, Red Bull och Ferrari med Sebastian Vettel som sjua. Kevin Magnussen och Yuki Tsunoda överraskade med att köra in poäng. Esteban Ocon tog som brukligt poäng, även om det bara blev en den här gången. Hans stallkamrat Fernando Alonso kraschade efter kontakt med Lance Stroll och slutade femtonde plats efter att ha dömts till 30 sekunders straff för att har kört utan backspegel. 

Lance Stroll, Valtteri Bottas och Carlos Sainz bröt. Daniel Ricciardo som gjorde ett fint race i Singapore där han slutade femma, föll snabbt tillbaka till de bakre placeringarna. Nu slutade han 16, näst sist av de som gick i mål, med bara Nicholas Latifi bakom sig. 

 

Tidigare vinnare och snabbaste varv i Mexiko:s Grand Prix

Mellan 1993 och 2014 kördes inga race på Autódromo Hermanos Rodríguez. Inte heller under 2020 på grund av pandemin. 

Således har det bara körts sex race här de senaste decennierna, från 2015 och framåt, och Max Verstappen har vunnit hälften av dem. Nederländaren är regerande mästare då han vann här förra året, liksom 2017 och 2018. Nico Rosberg i Mercedes vann 2015 och Lewis Hamilton, även han för Mercedes, vann 2016 och 2019. 

Tillsammans med Jim Clark som tog tre vinster här på 1960-talet så är Verstappen den enda som vunnit i Mexiko City tre gånger. Vinner i helgen han går han upp i ensam ledning. Om Lewis Hamilton tar säsongens första seger här i Mexiko kliver även han upp på tre vinster. 

Banrekordet för fastest lap har Valtteri Bottas (Mercedes) med tiden 1.17.774 från 2021. 

 


 

Foto: Bildbyrån


 

TV-tider Mexiko:s Grand Prix 2022

Mexiko:s Grand Prix 2022 avgörs mellan den 28:e september och 30:e oktober. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:
 

Fredagen den 28:e oktober:

kl 20:00 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 23:00 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay


Lördagen den den 29:e oktober:

kl 19:00 Träning 3, Viasat Motor, Viaplay

kl 22:00 Kval, Viasat Motor, Viaplay


Söndagen den 30:e oktober:

kl 21:00 Mexiko:s GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay

 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Det finns bara en favorit och han heter Max Verstappen. Sju segrar på de åtta senaste visar en total överlägsenhet. Ferrari-förarna har varit alltför ojämna under året och Mercedes-bilarna saknar topp-speeden för att kunna utmana. 

Detta ses även i oddsen där Hamilton och Russell ges väldigt små möjligheter att ta vare sig pole positions eller fastest lap. Topphastigheten finns helt enkelt inte i årets upplaga och med en bil som inte kan matcha konkurrenternas spelar det ingen roll hur bra föraren som sitter i den är. Dock ska vi nämna att Russell trots allt tog Fastest Lap förra helgen i USA, så helt hopplöst ska det inte vara. 

Den enda utmanaren vi ser till Verstappen här i Mexiko är Checo Pérez. Han har vunnit två race i år och slutat på podiet flera gånger. Han gör sin överlägset bästa säsong i karriären, enda gången han kommit över 200 poäng, och kan mycket väl få en oförglömlig eftermiddag framför hemmafansen i Mexiko City.


Spelstrategi på Formel 1 i Mexiko

Verstappen står i nuläget på tretton segrar på 18 lopp vilket ger en vinstprocent på 68%. Samma som Vettel hade när han tangerade Schumachers rekord på tretton segrar på en säsong. Med tre race kvar att köra talar precis allt för att Verstappen kommer att slå rekordet. 

Frågan är dock om det blir till helgen. Till 6.00 gånger pengarna kan man få bra betalt på att spela på Checo Pérez som vinnare. Det vore logiskt, fint och moraliskt riktigt av Red Bull Racing att låta mexikanen vinna. 

32-åringen från Guadalajara hade inte haft någonting med toppen i F1 att göra när chansen öppnade sig för två år sedan. Efter sitt historiska race i Bahrain när han gick från 20:e till första plats (som den blott femte föraren genom tiderna att lyckas med detta) skrev han på för Red Bull efter att Alex Albon och Pierre Gasly inte haft vad som krävts. 

På de två säsonger som Pérez kört för Red Bull har teamet tagit två VM-guld. Mexikanen visade sig vara exakt det som Christian Horner letade efter och nu har man möjligheten att visa sin ultimata tacksamhet. 

Checo Pérez kommer aldrig att bli världsmästare och hans två senaste år har varit hans bästa i karriären. Att få kröna den med att vinna inför ca 370 000 hemmafans (förra årets publiksiffra) vore givetvis ett oförglömligt ögonblick för både Pérez och alla mexikaner på läktaren. 

Återstår att se om racet utvecklar sig på ett sätt som gör att Red Bull kan kontrollera skeendet i slutet. Men med Verstappen som superklar favorit ser vi endast Pérez, på sentimentala skäl, som den enda utmanaren i helgen. 
 

Foto: Bildbyårn


Vårt utlåtande

Trots Verstappens guld finns det massor kvar att tävla om. De tre återstående racen innehåller massor av heta dueller. Utöver Red Bull som är överlägsen etta och Williams som är hopplöst sist så är alla andra team inblandade i stentuffa bataljer där varje placering och poäng kommer vara avgörande för slutresultatet. 


Bland annat finns allt detta kvar att se fram emot:

- Slår Verstappen rekord över flest segrar på en säsong?
- Andraplatsen mellan Leclerc och Pérez - bara två poäng skiljer dem åt med tre race kvar att köra
- Hur slutar kampen om plats 4-6 mellan Russell, Sainz och Hamilton?
- Håller Alpine undan för McLaren i kampen om fjärdeplatsen i konstruktörsmästerskapet - efter USA skiljer det bara sex poäng?
- Tar sig Aston Martin förbi Alfa Romeo om sjätteplatsen - just nu skiljer det bara en poäng?
- Mellan Haas och AlphaTuari skiljer det två poäng, vilka lyckas undvika att sluta näst sist?
- Kan Williams nå upp till tvåsiffrigt antal poäng när säsongen är slut, de har åtta just nu?

Att Verstappen skulle vinna titeln i år syntes redan i slutet av sommaren. Topp tre känns även det avgjort då Russell på fjärdeplats har nästan 50 poäng upp till Pérez som är trea. 

Däremot är konstruktörsmästerskapet mycket ovisst då samtliga team kan ta eller tappa placeringar. Dels är det ekonomi i att sluta så högt upp man kan - dels är det avgörande för teamens attraktionskraft för att locka de bästa förarna till kommande säsonger. 

Vi tror att Max Verstappen tar säsongens fjortonde seger. Mercedes-bilarna har inte topp-speeden som krävs för att utmana och Leclerc och Sainz har tillsammans bara mäktat med fyra vinster på hela året. 

Här är det som upplagt för Red Bull och med Verstappens överlägsenhet är det som vi var inne på ovan, inte alls omöjligt att man låter Sergio Checo Pérez kröna karriären med sin första vinst hemma i Mexiko City. Det vore en fin gest som tack för hans enastående prestationer som wingman åt Verstappen under sina två säsonger i Red Bull - två säsonger som gett Verstappen två raka VM-guld. 


Annat som hänt i F1 

Lance Stroll fick tre positioners straff till helgens lopp i Mexiko efter att ha orsakat kraschen med Fernando Alonso. Värst drabbad blev Stroll själv som tvingades bryta medan spanjoren kunde fortsätta och köra i mål som sjua. 

Alonso blev dock också straffad av FIA med 30 sekunder vilket fick många att gå i taket. FIA ska lovade att ha en sittning på torsdagen för att se över fallet igen men inte mycket talar i nuläget på att de kommer ändra sig. 

Aston Martin uppges vara nära en deal med FIA om ett straff för att inte ha haft ordning på dokumentationen kring finanserna under 2021. Till skillnad från Red Bull har de inte övertrasserat budgettaket och straffet väntas således inte bli alltför hårt. 

Circuit of the Americas drog 440 000 besökare förra helgen och nu siktar man på att spränga 500 000-vallen till nästa år. 
- Vi har alla möjligheter att göra det, säger banchefen Bobby Epstein. 

Logan Sargeant är mycket nära att bli den första amerikanen att köra Formel 1 sedan 2015. Williams har meddelat att Sargeant är klar bara han grejar sin elitlicens.  


Höjdpunkter: Allt det bästa från USA:s Grand prix 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten