Nyhet

Guide inför USA:s Grand Prix 2022 - jakten på rekord fortsätter

ANNONS

Efter lång väntan och stor förvirring blev det klart att Max Verstappen tog VM-guldet i Japan. Det andra raka för nederländaren. Nu återvänder F1 till Circuit of the Americas utanför Austin i Texas.  

Japans GP förra helgen bjöd på mycket turbulens och dramatik. Verstappens guld blev dock inte den största snackisen eftersom två andra saker stod i vägen, den ena bokstavligen, för rubrikerna.

En stor traktor traktor stod nämligen ute på banan för att forsla bort Carlos Sainz Jr. bil efter att denne sladdat av. Trots röd flagg var det inte alla förare som uppfattade vad som hände på grund av den obefintliga sikten. 

– Hade jag tappat kontrollen över min bil och kört in i en kran som väger tolv ton hade jag varit död nu, sa en mycket upprörd Pierre Gasly efter loppet och fick medhåll av i princip alla. 

Med så kraftigt försämrad sikt och de dåliga förhållandena som rådde på grund av regnet var det rent av livsfarligt att köra ut en traktor för att forsla bort ett fordon medan förare är ute på banan i hög hastighet och i stort sett noll sikt. 

– Du kan inte se någonting, jag har aldrig upplevt en så dålig sikt. Jag såg ingenting. Jag såg inte Carlos bil och inte heller traktorn, sa Alexander Albon.

Sergio Pérez och Leclerc gick en kamp om andraplatsen bakom Verstappen och när en trängd Leclerc genade i slutet var segern för Red Bull i hamn. Leclerc körde i mål som tvåa men drabbades av ett straff vilket medförde att han slutade bakom Pérez och därmed är Verstappens försprång ointagligt. 

Topp tio såg ut såhär i Japan:

1. Max Verstappen (Red Bull) 25p

2. Checo Pérez (Red Bull) 18

3. Charles Leclerc (Ferrari) 15

4. Esteban Ocon (Alpine) 12

5. Lewis Hamilton (Mercedes) 10

6. Sebastian Vettel (Aston Martin) 8

7. Fernando Alonso (Alpine) 6

8. George Russell (Mercedes) 4

9. Nicholas Latifi (Williams) 2

10. Lando Norris (McLaren) 1 

Nicholas Latifi som lämnar F1 efter den här säsongen körde in sina första två poäng för säsongen. Kul för kanadensaren och säkert skönt att slippa nolla ännu en säsong, vilket han gjorde även 2020. 

Alpine hade en dålig helg i Singapore med båda bilarna utanför topp 10, men båda studsade tillbaka snabbt och Esteban Ocon tog en fjärdeplats, hans bästa placering för säsongen. Fernando Alonso körde in sex poäng med sin sjundeplats. 

George Russell har haft två dåliga race på slutet. Efter ha slutat plats 14 i Singapore blev det nu en åttonde plats, efter idel topplaceringar innan det. Håller han hela vägen ut eller tappar han sin fjärde plats i totalen? 
 

TV-tider USA:s Grand Prix 2022

USA:s Grand Prix 2022 avgörs mellan den 21:e september och 23:e oktober. Så här ser TV-tiderna ut för träningar kval och lopp:
 

Fredagen den 21:a oktober:

kl 21:00 Träning 1, Viasat Motor, Viaplay

kl 00:00 Träning 2, Viasat Motor, Viaplay
 

Lördagen den den 22:a oktober:

kl 21:00 Träning 3, Viasat Motor, Viaplay

kl 00:00 Kval, Viasat Motor, Viaplay


Söndagen den 23:e oktober:

kl 21:00 USA:s GP F1 Race, Viasat Motor, Viaplay
 

Foto: Bildbyrån

Tidigare vinnare och snabbaste varv i USA:s Grand Prix

Lewis Hamilton har varit kungen av Circuit of the Americas de senaste säsongerna. Sedan 2007 har det körts tio race här och britten har vunnit sex av dem. Sebastian Vettel (Red Bull) vann 2013 och sen var det dubbelt finskt både 2018 och 2019 genom först Kimi Räikkönen (Ferrari) och sedan Valtteri Bottas (Mercedes).

2020 hölls inget lopp här och när man slog upp portarna igen 2021 så var det Max Verstappen som vann. Hamilton slutade tvåa och Checo Pérez gick i mål som trea. 

Fastest lap har Lewis Hamilton med tiden 1.38.485 som han satte här 2021. 
 

Vilka är favoriterna? (Inför kvalet)

Trots att guldet är i hamn finns det mycket kvar att köra om för Max Verstappen då han kan sätta rekord som den förare med flest antal segrar på en säsong (mer om det längre ner). Således finns det inga skäl i världen att tro att han kommer slå av på takten. 

Charles Leclerc är allt som oftast snabbast på lördagarna och har tagit nio pole positions så här långt. Även där finns ett rekord i sikte och även där är det Michael Schumacher som ska besegras. Tysken hade som bäst elva poles under en säsong, något som Leclerc nu har alla möjligheter att tangera och gå förbi. 

Att Verstappen vann i USA förra året samt hans rekordjakt gör att vi håller honom som fortsatt favorit här. Leclerc som vinnare av pole position känns nästan lika givet. Checo Pérez lämnar Asien med en seger och en andraplats och lär inte få mindre motivation och stöd nu när han geografiskt närmar sig hemmaplan. 

George Russell hade en fin rad med fyra podiumplaceringar på fem race inför Singapore och Japan. Är det nerverna eller motivationen som spökar för den unge britten? Än ska vi inte döma ut honom så vi håller honom som en dark horse för helgens race. 

Carlos Sainz och Lewis Hamilton däremot har tappat fart senaste tiden. Trots en fin sommar, av framför allt Hamilton, så har de nu bara två podiumplaceringar var på de senaste sju loppen. 

Foto: Bildbyrån

Att ha koll på inför USA:s GP

Att Red Bull och Max Verstappen ska dra ner på takten känns inte särskilt troligt då han har ett rekord i sikte. 

Rekordet för antal segrar på en säsong delas av tyskarna Michael Schumacher och Sebastian Vettel som båda har tretton segrar på en säsong. Verstappen står på tolv segrar i nuläget. Utan att förta något av nederländarens bedrift så bör vi föra till protokollet att det var betydligt färre tävlingar de åren då Schumacher och Vettel tog sina rekord, Vettel vann 13 race av 19 möjliga vilket ger en vinstprocent på 68 %.

Schumacher vann elva av 17 och 13 av 18 säsongen 2004 vilket är den högsta vinstprocenten i historien, 72 %.  

Verstappen står i nuläget på tolv segrar på 18 lopp vilket ger 66 %. Fortsätter han i den här takten kommer även hans procentsats att vara riktigt fin, även om han kommer ha fler lopp än de övriga hade att nå sina tretton segrar. 

Leclerc som vinnare av pole position känns som vi nämnde ovan väldigt troligt och bakom dessa två så har Checo Pérez alla möjligheter att vinna om Verstappen skulle göra en miss. 

I Texas är han mycket nära hemlandets gräns och det kommer säkerligen finns en hel del mexikanska fans på plats. Ändå är det bara en viskning mot vad som väntar veckan därpå då Checo ska köra inför hemmafansen i Mexiko City. 
 

Vårt utlåtande

Trots Verstappens guld finns det massor att tävla om i de fyra återstående racen och när guldet är klart kan man zoona ut lite från den absoluta toppen och se andra intressanta bataljer som finns kvar att fajtas om. 

Bland annat finns allt detta kvar att se fram emot:

  • Slår Verstappen rekord över flest segrar på en säsong?
  • Vem blir tvåa av Pérez och Leclerc?
  • Hur slutar kampen om plats 4-6 mellan Russell, Sainz och Hamilton?
  • Håller Alpine undan för McLaren i kampen om fjärdeplatsen i konstruktörsmästerskapet?
  • Tar sig Aston Martin förbi Alfa Romeo om sjätteplatsen?
  • AlphaTuari och Haas har båda 34 poäng just nu, vilka lyckas undvika att sluta näst sist?
  • Kan Williams nå upp till tvåsiffrigt antal poäng när säsongen är slut, de har åtta just nu?

Utöver det så kan det för Mick Schumacher och Daniel Ricciardo vara de sista racen de kör någonsin i Formel 1 om vi ska bli lite dramatiska. Fortfarande är det fullt möjligt att tysken behåller sin plats till nästa säsong, eller att de kan komma tillbaka till 2024 men även dessa båda herrar bör man hålla ett extra öga på nu i avslutningen.

Att Verstappen skulle vinna titeln i år syntes redan i slutet av sommaren. Nu har vi mycket annat spännande att följa. Även om en plats hit eller dit i konstruktörsmästerskapet inte ser ut som en livsviktig uppgift så är det enorma skillnader i prispengar. Det avgör också teamens attraktionskraft för att locka de bästa förarna till kommande säsonger. 
 

Annat som hänt i F1 

Red Bulls överskridande av budgettaket är fortfarande den hetaste potatisen inom F1. När detta skrivs så har FIA inte meddelat någon slutgiltig dom än. I stort sett samtliga som uttalar sig är kritiska till om det bara blir böter. Den utbredda känslan är att taket i så fall inte gör någon nytta och att de stora, rika teamen helt enkelt kan kalkylera med ett bötesbelopp men ändå tycka att det är värt det och bara köra på som om inget har hänt. 

Samtliga kräver åtgärder som innebär mer än bara böter. Zak Brown, McLarens stallchef, skrev ett brev till FIA som BBC tog del av där han kommer med förslag som bland annat innebär att procentsatsen för grov förseelse ska minska från 5 % till 2.5 %, samt att team som döms skyldiga ska få mindre pengar att spendera nästkommande säsonger. 

I övrigt har inga nya förare presenterats. Daniel Ricciardo har meddelat att han tar ett sabbatsår från Formel 1 då han “behöver ett break” men säger att han siktar på att vara tillbaka till säsongen 2024. 

Mick Schumachers öde i Haas är inte definierat, i alla fall inte när detta skrivs.

Haas-chefen Gene Haas var dock minst sagt tydlig i en intervju i veckan där han pratade om Mick Schumacher. 

 – Mick har en stor potential, men han kostar oss en förmögenhet och han har skrotat flera av våra bilar. Det har kostat oss stora pengar, pengar som vi inte har. Om Mick vill stanna så måste han ta poäng åt oss. Det är det vi väntar på.


LISTA: Fem dramatiska ögonblick från USA:s GP

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten