Fem punkter från Kinas GP: Red Bull i svår situation – Haas överraskar
Årets andra Formel 1-lopp och det första av sex stycken sprint-race är nu avklarat. Kinas Grand Prix bjöd på mycket att analysera och diskutera.
Banans ny-asfalterade yta och de höga temperaturerna innebar en stor skillnad från förra helgens blöta och kaotiska Australiensiska Grand Prix. Vi såg nya sidor från samtliga av de 10 teamen, här kommer fem av de mest intressanta punkterna från Kinas GP.
1 - Piastri visar framfötterna i ett fortsatt starkt McLaren
McLaren som tidigt in på årets säsong visade sig ligga steget före de resterande nio teamen fortsatte sin starka form även under årets första sprinthelg. Av de två McLaren-förarna var det dock Oscar Piastri som höll nosen ren och gjorde färre misstag under helgen och kvalade in på tredjeplats för sprinten och körde sedan upp till en andraplats.
Norris helg försvårades av misstag både i sprint-kvalet och sprint-racet som resulterade i en åttonde plats i sprinten. I kvalet fortsatte Piastri att leda McLaren-duon då han tog pole för söndagens race med Norris på en tredjeplats.
I söndagens Grand Prix visade McLaren sin sanna fart och Piastri körde ett lugnt och kontrollerat race från start till mål. Även Lando Norris gjorde bättre ifrån sig men behövde hantera både Russel som visade fart för Mercedes och ett problem med bromsarna som kom sent in i loppets gång.
2 - En berg- och dalbana för Ferrari
Efter en tuff säsongs-inledande helg för Ferrari i Melbourne med en åttonde- och tiondeplats efter ett blött race anlände det italienska teamet till Kina med nya förhoppningar. Till den italienska sidan AutoRacer.it förklarade stallchefen Fred Vasseur “I Australien såg vi inte riktiga Ferrari, i Kina startar vi från scratch”.
Starta från scratch gjorde de, redan från första träningspasset visade Ferrari-bilen mer fart och Hamilton såg märkbart mer bekväm ut med bilen. Denna starka form från Hamilton fortsatte då han tog en sensationell pole och sedan vinst i lördagens sprint race, hans första seger av något slag för Ferrari.
Under kvalet till söndagens race tappade både Lewis Hamilton och Charles Leclerc fart jämfört med McLaren-duon, Russel och Verstappen och på första varvet av helgens huvudrace fick Leclerc en skada på framvingen efter kontakt med Hamilton under första varvet som kostade prestanda.
Ett godkänt resultat med en femte- och sjätteplats försvann snabbt, då bägge Ferrari bilarna fått nedslag på tekniska inspektioner och därmed diskas från Kinas GP. En helg att glömma för Ferrari.
Texten fortsätter efter bilden.

3 - Haas-duon briljerar när andra fallerar
Vilken skillnad en vecka kan göra. Efter en tuff helg i Australien både för Ocon och Bearman, en av årets rookies, där bägge Haas-bilarna slutade racet sist (av de bilar som gick i mål) kunde det endast gå bättre i Kina.
Helgen startade tämligen dåligt för det amerikanska stallet, varken Oliver Bearman eller Esteban Ocon visade någon vidare fart och låg utanför topp tio under samtliga pass på fredagen och lördagen.
Under söndagens race visade dock både Bearman och Ocon en imponerande hantering av däcken när degradering spelade så pass stor roll. Rookien Bearman hade likt de andra nya förarna för 2025 en svår helg i Australien men uppvisade i Kina en aggressiv men komponerad körstil och bjöd på en del omkörningar.
Båda förarna flög under radarn och slutade på en sjunde och tionde plats. Efter diskvalificering från ett flertal bilar framför flyttades dock bägge förarna upp ett par platser och lämnar alltså Kina med en femteplats och åttondeplats och 14 värdefulla poäng.
4 - Ett missnöjt Racing Bulls
Red Bulls syster-team, som i år kallas för Racing Bulls, visade stor fart och potential i Kina, förhoppningarna var höga för ett bra resultat i racet efter en mycket stark insats från både Yuki Tsunoda och Isack Hadjar i kvalet. Båda förarna visade att teamet sannolikt är med och slåss om att leda årets mittfält tillsammans med stall som Williams och Alpine.
Faenza-teamet har onekligen byggt en bättre bil till årets säsong, en bil som stundtals ser ut att ha ett bredare operativt fönster än vad storasystern Red Bulls bil verkar ha, även om den är något långsammare överlag.
Söndagens race föll bort från både Hadjar och Tsunoda, som båda satsade på en tvåstoppare medan andra gjorde en satsning på en enstopp-strategi. Tsunoda fick dessutom en skada på framvingen mot slutet av loppet som tvingade honom in i depån för en tredje gång.
Efter att ha kvalat väl och startat loppet med bägge förare i topp 10 kom Tsunoda i mål sist av alla med en nittondeplats och Hadjar med en fjortondeplats.
5 - Fortsatt besvikelse för Liam Lawson
Red Bull finner sig efter Kinas GP i en svår position då de just nu endast har en förare som är med och slåss i toppen. Liam Lawson fick till årets säsong en befordran upp till det stora Red Bull stallet efter att han under 2024 imponerat som ersättare för Daniel Ricciardo.
Men årets säsong har startat tufft för föraren från Nya Zeeland. I Australien saknades fart och misstag gjordes under de svåra väderförhållandena. Därmed hoppades Red Bull och Lawson att torra förhållanden i Kina skulle erbjuda en chans att placera högre upp.
Något sådant kom aldrig då Lawson haft svårt att få grepp på vad som onekligen verkar vara en svårkörd Red Bull. Det är något även Max Verstappen erkänt – han sa till De Telegraaf att "Lawson skulle vara snabbare i Racing Bulls bilen."
Nu befinner sig Lawson efter två avklarade lopp under enorm press då uppgifter dykt upp kring att byta ut Lawson med en högpresterande Tsunoda redan till Japans GP. Läs mer här.
Ska Red Bull vara med och slåss om höga positioner i årets konstruktörs-VM gäller det att en hel del problem inom teamet sorteras ut och att bägge förare kan få grepp om årets RB21.
