Formel 1

Krönika Fredrik af Petersens: ”Lando måste lära sig att själv bestämma”

ANNONS

Vilken rubrik skall man sätta på Englands GP? Tycker att oldie but goldie passar bäst. Lewis Hamilton vann loppet för nionde gången. Och det blev säsongens kanske bästa lopp tack vare det engelska sommarvädret. 

Det var ett perfekt samarbete mellan en mycket erfaren förare, som har en räv bakom varje öra för att dra till med en klyscha, och hans lika smarta racingenjör. Lewis och Peter Bonnington. Mannen som skapade den nu så mera välkända ordern ”Lewis. It is Hammertime”. Och de kom efter 18 varv. Lewis om George. Den sjufaldige mästaren kunde inte hålla tillbaka glädjetårarna när han kom tillbaka till depån. 

Efter kvalet tog George pole med Lewis snett bakom och alla sa att Mercedes bara är bra när det är vått och kallt. Stämmer inte. Men har teamet verkligen gjort de framsteg som förarna och chefen Toto Wolff säger. Kanske men ser man nyktert på det hela så vann George i Österrike för att de två som låg före inte var het överens om vem som skulle komma ut först efter en kurva. På Silverstone fick Lewis sin synnerligen efterlängtade seger när de som satt på McLarens kommandobrygga tillsammans med Lando gjorde ett val som gick helt snett.

En annan förare kunde med nöd och näppe hålla tillbaka bittra tårar. Lando Norris. Han visste att han hade gjort bort sig och förlorade segern får att han valde fel däck. Mjuka istället för medium.

”Måste lära sig att själv bestämma”

Den unge engelsmannen behöver dock inte ensam ta på sig hela skulden. Mercedes kallade in både Lewis och George samtidigt. McLaren bara Lando. Oscar lät man stanna kvar ute. Fel. Andra misstaget var att man lät Lando själv bestämma vilka däck han ville ha. För en utomstående lite underligt. Situationen där teamet kan vinna igen är nytt för de flesta hos McLaren men på kommandobryggan sitter ett par med massor av rutin plus minst en ansvarig för taktiken. När man har en förare som aldrig varit så nära att vinna tar man ett beslut för honom och låter honom inte välja. Plus ett katastrofalt depåstopp. 4,5 sekunder och Lewis kom förbi. Lando har massor av talang men han måste lära sig att ryta ifrån och själv bestämma.

Efter Österrike sa man att han måste lära sig två saker. Ett att köra mot Max och två för att vinna. Bristen på den rutinen såg man tyvärr på Silverstone. Men förtrösta inte. Lando Norris lär sig av sina misstag och bilen är det inget fel på. Tvärtom. Man kan bara hoppas att teamet har lärt sig av misstagen i de två sista loppen.

Oscar Piastri fick inte välja. Australiensaren fick medium och var snabbare än sin stallkamrat. Visserligen blev han ”bara” fyra men det berodde på vad som hade hänt tidigare i loppet. Man bara tycka synd om Lando. Andra gången i rad som han hade en chans att vinna. Kort tillbakablick till Österrike. När känslorna lugnar ner sig säger både Max och Lando att vad som hände absolut inte skadat deras vänskap och att det var en härlig fight mellan vå racerförare och det som hände händer. Max kom ifatt Lando. Skulle han blockera? Gjorde absolut inget motstånd.

De sista varven såg det ut som om det skulle kunna bli en upprepning på Abu Dhabi 2021. Inte om en vm titel som i det historiska loppet utan den sjufaldige mästarens första seger på en evighet. Två värdiga mästare men det blev ingen duell. Loppet tog slut, kanske ett par varv för tidigt för holländaren. Tittar man i backspegeln hade Max kanske kunnat vinna för Red Bull gjorde ett uruselt stopp. Drygt tre sekunder. I mål var Max bara 1,465 sekunder efter. En scen som vi dock inte sett på mycket länge. Under de första varven blev Max nämligen frånkörd av både Lewis och George. Däcken och regerande mästarens bil var inte bästa vänner. Han blev ju också omkörd av Lando. Revansch några varv senare. 

”Råder oro i det så framgångsrika teamet”

Det råder oro i det så framgångsrika teamet där alla alltid såg glada och nöjda ut. Sergio Pérez fick ett nytt kontrakt efter Kanada men det lär finnas en paragraf som säger att om Checo inte är inom 100 poäng efter Max när sommaruppehållet börjar kan man tydligen byta ut honom. Efter England 255 poäng mot 118. De senaste loppet har det gått helt snett för mexikanaren och det gör alla anställda besvikna. Deras bonus bygger helt och hållet på förarna resultat. Sergio har två lopp på sig. Ungern och Belgien.

Så Lando out. Max out. Lewis bara tackar och tar emot.

Ferrari. För att vara riktigt taskig skulle man kunna döpa om teamet till Scuderia Diasastro. Åtminstone Charles Leclercs sida av garaget. Monegasken blev bara 14:e och det var bara på näst sista varvet som han kom förbi Valtteri Bottas. Äran räddades av Carlos Sainz, som blev femma med drygt 47 sekunder efter Lewis.

När Toto Wolff blev intervjuad sa han nu är det rock n’ roll. Räcker det? Återstår att se. En sak är dock helt klart. Det här var det 12:e loppet och resten av säsongen ser ut att bli spännande. Har Red Bull och Max fått inte en utan två konkurrenter? Mercedes och McLaren.

En bild som fick mig att reagera. När FIA presidenten Mohammed Ahmed bin Sulayem gick fram till Lewis blev det bara en mycket kort handslag och inget samtal. Tydligen inte goda vänner.

En sak till innan jag glömmer det. Varför sjöng alla i Mercedes garaget Sweet Caroline?

Det är segersången för Bostons baseballag. Någongång på 1990 talet sjöng man sången som en hyllning till en kollegas nyfödda dotter som heter Caroline. Nu sjungs den av idrottspublik över hela världen. Som t.ex. nu när England spelar i EM i fotboll i Tyskland.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten