Formel 1

Krönika Fredrik af Petersens: ”Kungen och Kronprinsen krockade”

ANNONS

Spaniens GP var en fingervisning. Österrikes GP var beviset. Kung Max, som han kallas för i Holland, har fått en värdig och tuff kronprins. Lando Norris. Han ingår i Zak Browns Boy Group hos McLaren. Teamet med Lando och Oscar Piastri är utan tvekan nu Red Bulls svåraste motståndare.  

Max Verstappen kommer nog att vinna titeln igen men kommer inte att dominera lika mycket som förra året. Lando Norris kommer att vinna lopp. Loppet. George Russell vann men man måste vara ärlig och erkänna att det var ingen arbetsseger. Han ärvde första platsen. Mercedes föraren var ganska långt efter när Kungen och Kronprinsen krockade. 

I ett par varv var det tufft mellan dem och Lando anklagade Max för att ändra linje när han bromsade och det är inte tillåtet. Körde Max för hårt? Kanske men man måste också förstå holländaren. Det gällde ju segern och under åren har man ju sett andra förare försvara sig på samma sätt. Michael Schumacher, Ayrton Senna och Lewis Hamilton för att nämna tre. 

-Det var onödigt hårt mellan Max och Lando, anser Red Bulls motorsportchef Helmut Marko

-Vår däcksstrategi var inte den bästa, erkänner österrikaren.  

Det handlar om mediumdäcken. Och Maxs kommentar under loppet förklarar det. 

-Jag kan inte hålla de två Haas bakom mig länge till. 

Och då måste man komma ihåg att de var ett varv efter. 

Texten fortsätter efter bilden.

I början såg det ut som Maxs vanliga taktik skulle vara den rätta. Som vanligt. Att så snabbt som möjligt köra till sig en tillräckligt stor lucka, minst en sekund, så att tvåan inte kan utnyttja DRS systemet när det blir tillåtet. Efter loppet jublande man självklart hos Mercedes men när de analyserar loppet kommer man ner på jorden igen. Oscar Piastri t.ex. körde nästan lekande lätt om Lewis Hamilton. Och det gjorde också George. Mercedes är än så länge bara tredje bästa teamet. 

Trea blev Carlos Sainz Jr., som lär ha många erbjudande för 2025 men inte bestämt sig. Valtteri Bottas m.fl har inget nytt konrakt för nästa år och säger att ingen händer förrän spanjoren bestämmer sig. Men frågan är om inte Toto Wolff också är den som också förhindrar förarkarusellen. Länge gick ryktet att den unge italienaren Andrea Kimi Antonelli skulle bli Hamiltons ersättare. 

Skall man tolka vad Wolff säger tvekar man kanske nu. Några tar det som att Andrea inte längre är lika självklar som Lewis Hamiltons ersättare. Den unge italienaren, är 17 och blir 18 25 augusti, är efter sju lopp bara nia i F2 mästerskapet med 48 poäng. Ledaren Paul Aron har 117. Öppnar det dörren för Carlos? Man har haft diskussioner, som inte ledde till något. Ändrar man sig? Helt klar är att Russell blir teamets nr 1 nästa år men har man verkligen råd med att ersätta Lewis med en debutant istället för en rutinerad förare?

 

”Han måste be om ursäkt”

Det handlar ju om att komma tillbaka till toppen och försöka vinna konstruktörs vm och många miljoner dollar i prispengar. Kommentarer från de två stridstupparna. 

-Jag är besviken för jag hade vunnit. Dumt av Max. Körde mitt lopp men förlorade och bilen är förstörd och det var varken mitt eller teamets fel. Han måste förklara sig och be om ursäkt. Vår vänskap har fått en riktig hård smäll, säger Lando. 

Man kan förstå honom. Den som han anser vara skyldig till hans dystra öde blev femma, trots ett tidsstraff på 10 sekunder för att orsakat en krasch, och får 10 poäng. 

-Synd att det hände. Jag bara försvarade mig och kan gå med på att det var på gränsen men ändrade inte linje förrän jag hade bromsat. Inte under. Vi har pratat om det och kommer att prata mer men inte idag. Vår taktik och depåstopp var dåliga, säger Max. 

Texten fortsätter efter bilden.

När Max kom in för bytet ledde han med sju sekunder. Lando kom samtidigt och efter två varv hade ledningen krympt till 0,6. Inte undra på att engelsmannen var övertygad om att han skulle vinna, och han var inte ensam, och Max försvarar sig närmast desperat enligt hans kritiker. Hade det kunnat bli en annan vinnare? Som loppet utvecklades rent teoretiskt ja.

Oscar Piastri. Hans snabbaste varv under kvalet ströks för att han enligt domarna kört utanför banan. Det enda bevis var tydligen vad domarna såg från kamran på hans bil. McLaren lämnade in en protest som av olika anledningar blev avslagen, som t. ex att den hade lämnats in till fel person. Oscar startade från sjunde rutan och George från tredje. Och i mål var australiensaren bara 1,906 sekunder efter. 

Om loppet hade varat ett par varv till hade Oscar kunnat attackera och köra om George? 

- Han hade kommit ifatt men om är något helt annat, säger George. 

En sak är helt säkert. Max och Lando kommer inte att sitta i samma flygplan tillbaka till England. Och på Silverstone körs rond nr 3 mellan regerande mästaren och hans numera svåraste utmanare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten