Indy 500

Berthling: "Indy 500 - en historia full av dramatiska upplösningar"

ANNONS

På söndag 26 maj smäller det. Då väntar höjdpunkten för alla Indycar-fans när Indy 500 körs för 108:e gången i historien. Som vanligt sista söndagen i maj på den amerikanska helgdagen Memorial Day där det patriotiska USA hyllar sina fallna hjältar i sina historiska krig. 

Extra intressant för oss svenskar med Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson och Linus Lundqvist och även  ”halvsvensken” Tom Blomkvist på startlinjen. Där de två förstnämnda båda slogs som segern i förra årets race medan Linus och Tom båda är debutanter på The Brickyard som arenan också kallas.  

Som ni läst i mina tidigare krönikor om historien bakom Indycar har intresset för den totala serien pendlat genom åren. Men Indy 500 har alltid hållit ställningarna som den största enskilda tävlingen inom den globala motorsporten, även under de år när Indycar haft sina lågvattennivåer. 

T o m under de år när serien var uppdelad i två separata ligor, och det på samma dag och tid kördes US 500 på Michigan International Speedway inte långt därifrån. 

Och nästan alltid har den jättelika arenan som numera efter att läktarna på inneplanen tagits bort ”bara” rymmer strax under 300 000 sittande åskådare varit utsåld till sist plats. Lägg sedan till många 10-tals miljoner TV-tittare inte bara i USA utan i ökad utsträckning runt om i världen.Indy 500 är nog den mest oberäkneliga tävlingen som finns. 200 varv och nästan 80 mil ska avverkas i en snitthastighet som på enstaka varv går i över 370 350 km/timme i snitt. Normalt inträffar en mängd gulflaggssituationer som helt förändrar teamens planer och strategier vad gäller däck, bränsle och depåstopp. 

Bilarna och underlaget skiftar också under racet i takt med att yttertemperaturen sjunker under den nästan 4 timmar långa loppet. 

En vinnande strategi påminner lite om ett långdistanslopp i löpning, se till att hålla kontakt med täten och ligg på ledarvarvet men spara så mycket kraft som möjligt till de sista 20-30 varven då loppet avgörs. Den är inte ovanligt att en tätklunga om 10 bilar eller mer går i mål med några sekunders marginal. 

Josef Newgarden vinner Indy 500 2023. Foto: Bildbyrån

"Går att vinna Indy 500 från en plats långt bak"

Inte sällan avgörs loppet på absolut sista varvet. Som t ex förra året när Marcus Ericsson oturligt tappade en klar ledning och fick ge sig för Josef NewgardenKvalet till tävlingen var tidigare en utdragen historia som pågick hela maj månad, men har nu dragits ner till en vecka där slutkvalet avgörs helgen innan. Under kvalet slås grupper av förare successivt ut tills de 6 snabbaste gör upp om positionerna i de första två leden. 

Loppet startar sedan traditionsenligt med 3 i bredd, som vanligt i Indycar med en rullande start. Då antalet bilar som försöker kvala in är fler än de 33 platserna brukar de sista slås ut under det minst lite förnedrande ”jumbokvalet”, som ibland är lika spännande som huvudkvalet. 

Men egentliga är startpositionen ganska ointressant. Det går att vinna Indy 500 från en plats långt ner i fältet med rätt däcks- och bränslestrategi och lite tur med gulflaggssituationerna.

En historia fylld av dramatiska upplösningar

Varje Indy 500-tävling brukar också vara fylld med mer eller mindre dramatiska och kontroversiella upplösningar innan målflaggan faller. 

Här är några exempel på de senare: 

  • 1981 års tävling var en kamp mellan legenderna Mario Andretti och Bobby Unser. Vi sista depåbesöket accelererade Unser ut från depån och lyckades precis klämma sig före säkerhetsbilden och lyckades därmed ta målflagg före Andretti. Helt regelvidrigt ansåg Mario, protesterade hos tävlingsledningen och fick rätt och kunde ta emot segerringen på banketten dagen efter. 

    Men Unser gick till domstol, ifrågasatte regelboken och tilldömdes segern 6 månader efteråt. Andretti kunde inte smälta förnedringen och hävdar än i dag att han egentligen vann 1981 års Indy 500. Segerringen vägrade han lämna tillbaka, så arrangörerna fick göra en kopia åt Unser
     
  • 1985 var det en hård kamp mellan Andretti och Danny Sullivan. Mitt under racet spann Sullivan runt i 350 km/timmen, lyckades med minsta tänkbara marginal undvika att både krocka med både muren och Andretti men samlade ihop sig och kunde till slut vinna tävlingen.


     
Målgången på Indy 500. Foto: Bildbyrån
  • 1989 blev en kamp mellan ex-världsmästaren i Formula 1 Emerson Fittipaldi och den då unga Al Under J:r, vars pappa f ö vunnit racet 4 gånger. I loppet slutskede krokade man ihop och Unser hamnade i muren. Men Unser Jr kom igen och vann både 1992 (med en marginal om 0,013 sekunder) och även 1994.
     
  • 2011 så det ut som om debutanten J R Hildebrand sensationellt skulle vinna när han närmade sig sista kurvan. Men mitt i kurvan får han ett kast, hamnar i muren och passerar vilt snurrande mållinjen. Men engelsmannen Dan Weldon trodde inte sina ögon när han precis på mållinjen passerar Hildebrand och helt oväntat får smaka på den traditionsenliga segermjölken.
     
  • Och på tal om dramatik måste nämna förra årets tävling där Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist länge slogs om segern när den förre gjorde ett lite misstag och hamnade i muren. Det lämnade Marcus i en klar ledning, men på näst sista varvet inträffade en krasch och loppet rödflaggades. Det blev en återstart med ett enda varv att köra där Marcus var chanslös när Josef Newgarden slipstreamade sig förbi honom på sista raksträckan.

Vem vinner på söndag?

I söndags, den 19 maj, avslutades kvalet till 2024 års Indy 500, ett kval som blev en uppvisning av Penske-teamet som tog alla tre första platserna. 

Men det blev inte veteranerna Newgarden eller Will Power som tog pole position utan Nya Zeeländaren Scott McLaughlin, en förare som debuterade i formelbil bara för ett år sedan efter att ha varit stor stjärna i den synnerligen väsensskilda australienska standardbilsmästerkapet. 

En annan sensation var NASCAR-föraren Kyle Larson som tog 5:e plats på gridden och som efter söndagens lopp kommer att kasta sig i först en helikopter och sedan i ett flygplan som tar honom ner till Charlotte i Carolina och loppet Coca Cola 600 miles. 

Där väntar ytterligare 100 mil brutal körning för Larson som tänker bli en 7:e föraren i historien att köra ”The Double” på samma dag.Våra svenska förare presterade blandade resultat under kvalet. Felix Rosenqvist visade fortsatt god form med sitt nya och lilla team Meyer Shank Racing. Felix blev bästa Honda-bil, var ytterst nära att gå till kvalets finalomgång men kommer nu att starta i 3:e ledet, ett synnerligen bra  utgångsläge. 

McLaughlin, Dixon, Palou - tre av favoriterna i år. Foto: Bildbyrån

Tufft för Ericsson efter kvalet

För Marcus Ericsson gick det åt motsatt håll där ingenting fungerade efter en krasch under testkörningarna. Till slut fick han kvala om den sista platsen och lyckades med nöd och näppe ta näst sista platsen i året Indy 500. Vilken kontrast till de senaste två årens succéer på the Brickyard. 

Men med den oberäkneliga tävling som Indy 500 är finns det många potentiella segerkandidater. McLaren-förarna Pato O'Ward och Alexander Rossi är alltid att räkna med. Likaså regerande mästaren Alex Palou.

Och som vanligt ställer ett gäng veteraner upp och gör engångsinhopp i Indy 500 i kraft av sina mångåriga erfarenheter. Takuma Sato, Helio Castro-Neves och Ed Carpenter, stallchefen själv, är alla att räkna med på söndag den 26 maj. 

Så på söndag det bara att bänka sig framför TV:n, värma upp med Monacos Grand Prix innan ”The greatest spectacle in motorsport” drar i gång. Lite långtråkigt tycker vissa men de sista 20 varven kommer garanterat att bli det mest spännande som går att uppleva om man är motorsportsupporter. 

Magnus Berthling har följt Formula 1 och även Indycar sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vid sidan om Ronnie är hans stora idol Mario Andretti, den kanske bäste allroundföraren genom tiderna.   

magnus@mbaffarsutveckling.se 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten