Formel 1

"Alonso och Verstappen avgör förarmarknaden 2025"

ANNONS

Christoffer Lindén om förarmarknaden där Alonso och Verstappen är de tyngsta namnen

De senaste veckorna har det snackats om att Aston Martin kommer presentera Fernando Alonso för säsongerna 2025 och 2026, men det har inte hänt. 

Dock verkar det klart att Honda inte har problem att åter ha Alonso på lönelistan, trots att de senast slutade i öppna attacker på stallradion. I stället verkar det handla om att Alonso vill utforska alla andra alternativ på marknaden (se närmast Red Bull Racing och Mercedes) innan han väljer att förlänga med nuvarande stall. 

Det är inget nytt att Alonso jobbar på flera fronter samtidigt, det var precis det som hände när Alonso gick från Alpine till Aston Martin under 2022 säsongen.

Aston Martins fördröjning behöver dock inte bara handla om en väntan på Alonsos signatur. Det kan också handla om att de känner efter ifall Carlos Sainz Jr. eller till och med Max Verstappen skulle vara intresserad av att komma till Silverstone-stallet, om inte 2025 så isåfall 2026.

Aston Martin är smått begränsade i sin förhandlingskraft eftersom de har bara en förare att spela med, eftersom Lance Stroll troligtvis kommer fortsätta tävla för Aston Martin fram till åtminstone 2026, då man kommer se om Aston Martin lyckats bli ett vinnande projekt eller inte.

Största problemet för förarmarkanden är att ingen kan förutspå vilka motorer som kommer prestera bäst när det nya reglementet börjar gälla 2026, trots de olika tillverkarna lyckas uppnå sina egna mål. 

Vissa leverantörer spelar ner sina förväntningar medan andra passar på att sälja in sig bra, men ingen vet med säkerhet innan de röda lamporna har släckts och då är det för sent för förarna att bestämma sig.

Förändringen kan spela Aston Martin väl i händerna

För de äldre förarna på gridden kan det finnas en viss logik att ta de platser som är tillgängliga just nu i stället för att vänta för länge.

2026 kommer F1 också övergå till 100% miljövänliga bränslen, vilket kan spela Aston Martin i händerna tack vare deras nära samarbete med ARAMCO. 

Verstappen är en nyckelspelare på marknaden men andra förare kan ha behovet att ett säkert kontrakt innan honom. 

Det finns flera frågetecken om nuvarande förare, både Visa Cash App RB F1 Team och Williams har orsak att fundera på om föraruppställningarna är de rätta eftersom de är och hugger på de sista poängplatserna om någon från de fem främsta stallen misslyckas.

Problemet har blivit i år att skillnaden från topp fem och resten är stort och det nästan behövs ett misstag eller att någon bryter en tävling för att poäng ska vara tillgängligt för någon av de övriga.

Yuki Tsunoda har varit föraren som är best off the rest hittills medan Daniel Ricciardo har haft det svårt att leva upp till förväntningarna trots ljusglimtar. 

Planen att Ricciardo skulle ta en tid i RB för att förbereda sig inför Perez plats i Red Bull börjar sakta bli gråsuddig och numer känns de mer som att han behöver försvara sig inför en Liam Lawson som är redo att hoppa in när tillfälle ges.

Williams har ett motsvarande problem med Alexander Albon och Logan Sargeant där Sargeant skulle behöva ett par fina resultat för att försvara en plats på linjen.

Williams kan sno Mercedes-talangen Antonelli

Många förespråkar att Williams kanske plockar in Mercedes-junioren Andrea Kimi Antonelli så fort han fyller 18 (vilket ger samma dag som Nederländernas GP) och då kan få superlicensen till att få tävla i en F1 bil.

Det är ingen hemlighet att Mercedes är intresserad av Verstappens tjänster men samtidigt behöver de överväga om de ska ta in Antonelli redan 2025 eller sätta honom i en Williams fram till 2026. 

Bekymret för Mercedes är att de kräver en till förare redan 2025, men det är det svårt att locka Verstappen från en troligen dominant 2025 bil. 

Albon är en trolig kandidat för Red Bull 2026 medan Tsunoda’s framtid väntas följa Hondas F1 planer, men där kan Stroll eventuellt hålla platsen för japanen. 

Lineupen Tsunoda Stroll är kanske inte det pappa Stroll hade tänkt sig, speciellt om japanen skulle få för sig att konstant ligga framför kanadensaren.

“De får svårt att locka namn som Sainz och Pérez”

Williams vill framstå som bättre än de lyckas prestera på banan men i nuläget är det svårt att attrahera förare från den övre delen av startfältet, som tex Sainz eller Sergio Pérez, vilket de skulle vara i behov av: en stabil förare som kan prestera maximalt av materialet de har tillgång till.

Sebastian Vettel har flirtat med flera stall om en eventuell comeback men dessa verkar vara mer romantiska bilder än riktigt snack, trots att han genuint verkar gå för att tävla i Le Mans detta år.

Audi skulle gärna också plocka in stjärnnamn som Sainz och Nico Hülkenberg för att hålla de tyska intressenterna nära (tänk Mercedes comeback 2010 med Michael Schumacher och Nico Rosberg) men just nu har det schweiziska stallet svårt att sälja in sig som ett högpresterande stall, både inför 2025 och 2026.

Därför känns det mest troligt att Valtteri Bottas och Zhou Guanyu stannar där ännu i fortsättningen, eftersom inga tyngre namn kan ersätta dem och dels känns det svårt för Bottas och Zhou att förhandla till sig en bättre deal någon annanstans.

“Bearman och Lawson har visat att de förtjänar en plats”

Oliver Bearman, likt Liam Lawson, visade att han är värd en plats på startgridden och kan således gå till Haas, om de nu är redo att ta in en rookie. Det gick så där senast när de testade två rookies med Nikita Mazepin och Mick Schumacher och jag har svårt att se Gene Haas skulle vara intresserad av att testa en rookie igen. De behöver stabila förare som kan maximera materialet och plocka poängen när det går.

Båda Alpine-förarna Esteban Ocon och Pierre Gasly vill säkert förbättra sina positioner i Formel 1 och de lär inte göra det hos det franska stallet eftersom Renault verkar ha rört om soppan för mycket och förstört allt det bra som fanns där.

Nyckeln för Alpine ligger i att få en bättre motor så de borde fokusera där för att lyckas attrahera både förare och personal. 

Det finns inga tecken på att Renault vill sälja verksamheten trots Andretti vill in i F1, men hans plånbok är inte tillräckligt tjock för vad Renault skulle tänka sig för att sälja hela operationen för. 

Jack Doohan skulle kunna ta klivet upp till F1 om Ocon eller Gasly hittar en annan plats men frågan är var…

Säkra kontrakt 2025:

Ferrari: Hamilton och Leclerc
McLaren: Norris och Piastri
Mercedes Russell och en plats ledig
Red Bull: Verstappen och en plats ledig
Williams: Albon och en plats ledig

13 platser är fortfarande lediga då varken Alpine, Aston Martin, Haas, Sauber eller RB stallet har bekräftat sina förare inför nästa säsong.

Christoffer Lindén är frilansande F1-journalist och skriver till vardags för finska Vasabladet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten