Haas

Lindén: "Steiners avsked är en betydande händelse för Formel 1"

ANNONS

Christoffer Lindén reder ut vad som egentligen skedde i Haas

För bara några dagar sedan kom en plötslig och överraskande nyhet om Guenther Steiner avsked från Haas F1, vilket skapade förvåning bland alla inblandade. Teamets ägare, Gene Haas, hade beslutat sig för att söka nya vägar och detta drag kom som en oväntad vändning.

Steiner själv blev tagen på sängen av beskedet, men insåg att det kanske inte var en dålig idé. Anledningen till detta var att Gene Haas inte längre var villig att öka sin ekonomiska satsning på teamet, och att stanna kvar i samma situation kunde ha negativa konsekvenser.

Det är också värt att notera att teamets tekniska direktör, Simone Resta, också väljer att lämna sin post. Det är oklart om han avgick av eget val eller om han redan hade ett annat jobberbjudande på bordet. Resta hade en lång och etablerad koppling till Ferrari innan han anslöt sig till Haas inför 2021 års säsong.

Tufft besked för Netflix

Steiners avsked är en betydande händelse för Formel 1, då den karismatiske 58-årige amerikansk-italienske teamchefen var en central figur i Netflix-serien "Formula 1: Drive to Survive" och hade en stor skara fans som uppskattade hans ärliga och passionerade inställning, samt hans färgstarka språkbruk.

Det återstår att se hur detta avsked kan komma att påverka framtiden för dokumentärserien och om det kommer att bli en sjunde säsong. För närvarande har samarbetet mellan Formel 1 och Netflix avslutats, men det senaste avtalet förlängdes efter premiären av den fjärde säsongen i början av 2022.

En positiv nyhet för Netflix är att Daniel Ricciardo är tillbaka på banan efter en period av frånvaro. Dock kan Steiners avsked ändå ha en inverkan på framtida tittarsiffror.

Haas var egentligen Steiners idé

Den oväntade nyheten om Steiners avsked kom som en överraskning, eftersom Haas F1 på många sätt har varit förknippat med just Guenther Steiner. Teamets sponsorer har inte varit där enbart för prestationens skull, utan också på grund av Steiners popularitet och personlighet.

Haas F1 var ursprungligen Steiners idé för över ett decennium sedan, och Gene Haas gick med på att finansiera projektet. Steiners strategi var att bygga upp teamet genom att köpa in så mycket som möjligt och undvika överdrivna investeringar i infrastruktur. 

Denna plan fick initialt godkänt av Ferrari, men reglerna har sedan dess ändrats för att förhindra att liknande samarbeten uppstår igen. Haas-bilarna utvecklas nu av teamets egna personal, som är baserad i Ferrari Campus i Maranello.

Många av dessa medarbetare har tidigare arbetat för Ferrari. Chassit och aerodynamiken utvecklas i Ferraris vindtunnel, medan delarna byggs av Dallara och sedan utrustas med Ferrari-motorer, växellådor och andra godkända komponenter.

Starka kval, svaga söndagar

Gene Haas har alltid trott att teamet har tillräckligt med resurser för att vara framgångsrikt om designen är rätt. Det går att argumentera för att det inte var något större fel på bilens grunddesign, med tanke på att förarna kvalificerade sig bland de tio bästa vid tio olika tillfällen, och att Nico Hülkenberg till och med kom tvåa i kvalet i Kanada. 

Problemet var snarare att racefarten inte kunde mäta sig med kvalprestationerna, vilket gjorde det svårt att samla poäng.

Även om teamet höll en åttonde plats i konstruktörsmästerskapet fram till det japanska loppet, sjönk man i de sista tävlingarna när andra team gjorde mer utvecklingsarbete.

I framtiden finns det en reell risk att liknande kundstall minskar när Formel 1 strävar efter att ha tio fullständigt självständiga team. Det har funnits spekulationer om att Haas hade möjlighet att sälja aktier i teamet och att man till och med hade avböjt ett erbjudande som värderade teamet till 1 miljard dollar. 

Oavsett sanningen i detta är det osannolikt att teamet kommer att kunna vinna ett lopp under nuvarande omständigheter. Konflikten mellan Haas och Steiner bottnade i behovet av ytterligare investeringar men den slutgiltiga uppbrottet kom på grund av resultaten.

Intressant val med Komatsu

Det återstår att se hur teamet klarar sig utan Steiner och Resta, men förändringen kan resultera i att fler begåvade anställda lämnar teamet.

Det är också värt att notera att Haas inte verkar ha aktivt sökt en erfaren ersättare för Guenther Steiner, utan valde istället att främja Ayao Komatsu till rollen som teamchef. Teamet har meddelat att man avser att rekrytera en europeiskbaserad COO (chief operating officer) för att hantera de ekonomiska aspekterna av verksamheten.

Valet av Komatsu är intressant och han verkar vara en mycket engagerad individ. Han växte upp i Tokyo men flyttade till Europa vid 18 års ålder för att lära sig engelska och studera fordonsingenjör vid Loughborough University. 

Han fick erfarenhet genom att hjälpa Takuma Sato under dennes tid i Formula 3 och fick sedan anställning hos British American Racing i slutet av 2003, när Sato anslöt sig till teamet. Senare arbetade han för Renault och avancerade inom organisationen till att bli chefsingenjör år 2016, när han följde Romain Grosjean till Haas.

NASCAR-problem för Gene 

Gene Haas har aldrig varit en ägare som är direkt involverad i det dagliga arbetet inom teamet, och han kan komma att stå inför utmaningar när han nu tvingas klara sig utan Steiner. För närvarande brottas han med allvarliga problem i samband med sitt NASCAR-team, som han är delägare i tillsammans med Tony Stewart. 

Teamet lyckades inte vinna något lopp under säsongen 2023, och både Kevin Harvick och Aric Almirola har lämnat teamet. Åtta av teamets sponsorer har också dragit sig ur, samtidigt som den nya föraruppställningen bestående av Josh Berry, Noah Gragson, Chase Briscoe och Ryan Preece endast har en vinst tillsammans. 

Möjligheten att behöva finansiera NASCAR-teamet under 2024 kan mycket väl vara en del av förklaringen till varför Haas och Steiner valde att gå skilda vägar, då Gene Haas kanske vill rikta mer av sina resurser mot det amerikanska teamet och mindre mot Formel 1.

Guenther Steiner har även en framgångsrik kompositverksamhet i Charlotte, North Carolina, men det är troligt att Formel 1 kommer att vilja ha honom kvar för att upprätthålla den goda kontakten med fansen.

Christoffer Lindén är frilansande F1-journalist och skriver till vardags för finska Vasabladet

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten