Nico Hulkenberg
Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Nico Hülkenberg är tillbaka — mannen som ska fixa poäng till Haas

ANNONS

Namn: Nico Hülkenberg

Team: Haas F1 Team

Nationalitet: Tyskland

Ålder: 35

Säsonger i F1: 14

Tidigare stall:  Williams, Sauber (Alfa Romeo), Racing Point (Aston Martin) ,Renault (BWT Alpine F1 Team)

Titlar och meriter: Vann GP2 series 2009 och Formula 3 Euro Series 2008

Fun fact: Han är den F1-förare som har flest tävlingar utan en pallplats. Som bäst har han slutat på en fjärde plats.


Hulken är tillbaka

Nico Hülkenberg föddes den 19 augusti 1987 i den tyska staden Emmerich am Rhein, nära gränsen till Nederländerna. Hans far ägde ett rederi, Hülkenberg Spedition e.K. och Hülkenberg utbildade sig till speditör i sin fars företag.

Karriären har varit lång för tysken, han kallas även för Hulken, men vi går igenom det steg för steg.

Gällande racingkarriären så började den tidigt med karting redan vid 10 års ålder. Och det skulle inte dröja länge innan framgångarna började komma. 

2002 vann han sitt första mästerskap genom att kamma hem de tyska juniormästerskapen i karting. Där valde han att stanna en säsong till och då var han återigen i toppskiktet och slutade på andra plats. 

Debuten i Formel 1 gjorde han redan 2010 för AT&T Williams där han slutade på 14:e plats. Efter att ha kört olika säsonger för olika team de kommande åren, oftast för Sauber och Force India - hamnade han hos Renault 2017 och 2019. 

Hans bästa position är sjundeplatsen från 2018. Efter ett par säsonger hos Aston Martin som reserv har han nu fått chansen som ordinarie förare igen, den här gången för Haas. 


 

Ungdomsåren och vägen till Formel 1


Därefter tog han nästa steg i karriären då han anslöt sig till Formula BMW (2005) där dominerade han hela säsongen från start till slut och vann mästerskapet. 

Under samma säsong körde han även Formula BMW World final och vann den likaså. Men där han blev fråntagen vinsten då tävlingsledningen upplevde att han inte hade betett sig korrekt medans säkerhetsbilen var framme.

Därefter följde det tyska mästerskapet i Formel 3 under 2006, (ATS Formel 3 Cup). Totalt blev det nio segrar vilket gjorde att Hulkenbergs team vann hela mästerskapet. På podiet fick han ta emot trofén av självaste Michael Schumacher. 

Resan gick vidare mot Formel 1 och nästa hållplats var till Formel 3 Euro series med ASM-teamet och det blev en succé säsong som debutant. Till säsongssummeringen skrev han in fyra segrar, 72 poäng och totalt blev det en tredje plats i mästerskapet.

Han passade även på att vinna loppet Masters of Formula 3 som inte ingick i själva mästerskapet.

2008 deltog Hulkenberg i Formula 3 Euro Series. Självklart passade vår tyska vän på att vinna även detta mästerskap efter sju segrar under säsongens gång. 

Här var det ART Grand Prix-teamets tur att kunna utnyttja Hulkenbergs tjänster och köregenskaper. Han tackade för förtroendet genom att ta pole position på sitt första försök. 

Hülkenberg debuterade i GP2 Asia Series för ART Grand Prix-teamet i den tredje omgången av GP2 Asia Series 2008-09 i Bahrain, där han tog pole position på sitt första försök. Under säsongen hade han Pastor Maldonado som teampartner och sin första seger tog han på hemmabanan i Tyskland.

Mästerskapstiteln tog han såklart också hem när det var två lopp kvar. Eftersom han hade en ointaglig ledning på 22 poäng. I och med den femte segern i Algarve bröt han 100 poängsgränsen och vann med över 25 poäng till tvåan Vitaly Petrov. 


 

Drömmen går i uppfyllelse

Den 2 November 2009 skulle komma att bli en av de bästa dagarna i Hulkenbergs. Det är då drömmen om Formel 1 går i uppfyllelse. 

Den dagen blir det officiellt att han har skrivit på för Williams F1-stall och vid sin sida får han den rutinerade Rubens Barrichello som kollega. 

Under den första säsongen blir det 19 race och överraskande nog tog han pole position den 6 november i Brasiliens Grand Prix före Sebastian Vettel.

Därefter fortsätter hans F1-karriär i flera olika stall som Force India, Racing Point och Sauber. Stall som numera har bytt namn. 

Fram till och med säsongen 2020 kör han regelbundet i F1-cirkusen sedan händer något. Han tar ett steg tillbaka och blir reservförare och under tre säsonger kör han endast fem race. 

Nu är han tillbaka till motorsportens finrum och mycket vatten har runnit under broarna. Därför går det att ställa sig frågan hur han kommer prestera i år. 

Haas har kämpat i nedre delen av tabellen de senaste åren och Hulkenberg står inför en tuff utmaning där han och teamet inte kommer få någonting gratis utan kriga hårt för varje poäng. 

Kan Hulken få Haas att lyfta? Foto: Bildbyrån

 

“Jag har lärt mig mycket medan jag varit borta”

Till autosport.com berättade Hulkenberg om vad han har lärt sig under sin tid borta från rampljuset:

- Under de tre åren jag har varit borta har jag blivit pappa och gift mig. 
När du tar ett steg tillbaka så utvecklar du en annan förståelse och får nya perspektiv på hur allt gick och vad du har gjort. 

Han fortsätter:

- Den här pausen har hjälpt mig enormt. Det är bra att reflektera ibland. Vissa saker skulle jag ha gjort annorlunda. Men det är ingen idé att tänka för mycket på det förflutna. Man måste lära sig av det, försöka rätta till det inför framtiden och göra det rätta. 

- Men jag antar att Haas vill ha mig av en anledning och att de tror att jag kan fortfarande köra snabbt. 

I Haas kommer han att ersätta Mick Schumacher som inte fick förnyat kontrakt och som istället kommer att vara reservförare åt Mercedes och McLaren under 2023. 

När kontraktet var påskrivet kommenterade Hulken vad han kände till Haas hemsida:

-  Jag är väldigt glad att vara tillbaka på gridden och få representera Haas under 2023. Det känns som jag aldrig lämnat F1. Jag ser fram emot att få göra det jag älskar och vill tacka Gene Haas och Gunther för detta förtroende som de gett mig.

Teamchef Günther Steiner svarade vid samma tillfälle på varför man kontrakterade Hulkenberg:

-  Med de kunskaper och erfarenheter Nico bidrar med till stallet är det så tydligt varför vi kontrakterat honom. Med nästan 200 Formel 1 race och med ett rykte om att vara en pålitlig förare. När du sätter de här egenskaperna tillsammans med erfarenheten Kevin Magnussen bidrar med så har vi en väldigt bra föraruppställning.  

Han fortsätter utveckla sin syn på sin nya förare: 

-  Vi tror det här kommer hjälpa oss att plocka poäng den här säsongen. Nico delar vår syn och kommer ha en viktig roll i stallet för att vi ska kunna fortsätta bygga på grunden som vi la förra året. 
 

Ny lagkamrat - gammalt groll 

Som teamkollega får Hulken dansken Kevin Magnussen som fick hoppa in med kort varsel när stallet bröt kontraktet med den ryska föraren Nikita Mazepin efter att kriget mellan Ryssland och Ukraina utbröt. Eftersom hans far, och tillika storsponsor till Haas, Dimitry Mazepin uppgavs ha starka kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

Magnussen och Hulkenberg har en historik av att inte ha kommit överens. Om vi spolar tillbaka bandet till Ungerns Grand Prix 2017 så var det en incident när de två förarna höll på att krocka med varandra vilket gjorde att en konflikt utbröt och Hulkenberg ska enligt uppgifter ha sagt “suck my balls” till Magnussen. Nu börjar de två om på ny kula och har fått släppa det dåtida.

I en intervju med planetf1.com berättade Hulkenberg att de bröt isen redan under 2022:

-  Det var förra året och det skulle tas en bild med alla förare och vi hamnade i närheten av varandra, och jag tänkte att det var dags att bryta isen och sträcka ut en hand. Det var där och då vår relation började egentligen och sedan dess har det varit ganska bra. Vi har till och med umgåtts lite i Storbritannien för några mediedagar. Så jag känner ingen spänning eller friktion mellan oss. Han har också blivit pappa så vi är lite i samma stadie av livet. Jag ser fram emot att jobba med honom verkligen.

Under säsongsstarten 2023 i Bahrain Grand Prix slutade förarna på, ungefär som förhandstipsen, 13:e och 15:e plats. Det går inte att dra för stora slutsatser ännu kring statusen för Haas 2023.

 Utan nu återstår det bara att se hur många poäng det blir för Haas stallet och om det var rätt val av stallet och Guenther Steiner att byta bort Mick Schumacher till förmån för Nico Hulkenberg.


Arkiv: Hülkenbergs första intervju i Haas – ersätter Schumacher
 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten