Max Verstappen firar fjolårets seger i Abu Dhabi.
Foto: Leonhard Foeger/Reuters
Krönika
Magnus Berthling: ”Sportswashing” – inget nytt inom motorsporten
ANNONS

“Sportswashing” är ett begrepp som ännu en gång aktualiserades i samband med fotbolls-VM i Qatar förra månaden. I F1 är det minst lika aktuellt efter att Gulf-staterna tilldelats ännu fler lopp nästa år, skriver Magnus Berthling i sin senaste krönika. 

Fotbolls-VM i Qatar blev synnerligen omdiskuterat även om det slutade med en rafflande final. En av de många saker som kom upp och diskuterades flitigt innan, under och efter VM var begreppet ”sportswashing”, det vill säga när idrott används av till exempel nationer, politiker, företag och andra för att tvätta bort och dölja negativa saker. Det kan handla om korruption, miljöförstöring, bristande respekt för mänskliga rättigheter och mycket annat. 

Motorsporten i allmänhet och Formula 1 i synnerhet är långt ifrån några föredömen på detta område. Nästa år körs exempelvis fyra GP-lopp i just Gulf-staterna. Även om man lägger moral och etik helt åt sidan är det inte bra för sportens utveckling, där traditionella F1-länder som Tyskland och Frankrike blir utan GP-lopp, så även många andra viktiga länder i främst Asien som till exempel Sydkorea, Indien, Vietnam med flera. Ett eller möjligen två race i Gulfen hade räckt mer än väl om vi F1-supporters fått bestämma.

”Sportswashing” kan ses ur på många synvinklar. Det är ju inte helt självklart att en bojkott gör mer nytta än att faktiskt åka och tävla i tvivelaktiga länder. F1-tävlingarna i Saudiarabien har ju trots allt skapat en hel del uppmärksamhet kring viktiga frågor om än i litet format. Lewis Hamiltons hjälm med HBQT-färger mitt framför näsan på de arabiska prinsarna får väl ses som i alla fall ett litet steg framåt, Sebastian Vettels kartingtävling i Jeddah för unga saudiska kvinnor likaså.  

Lewis Hamilton med en Black Lives Matter-t-shirt i samband med loppet på Silverstone 2020. Foto: Frank Augstein/Pool/Reuters

Sportswashing inom motorsporten är ingalunda något nytt. När Mussolini på 1920-talet konsoliderade sin fascistregim nyttjande han både fotboll, cykel och biltävlingar flitigt både för att framhäva den italienska nationen (med sig själv i centrum) och hålla medborgarnas fokus borta från politiken. Men ännu längre gick Adolf Hitlers Nazistregim på 30-talet. Även om det inte var Hitler som byggde den mytomspunna banan Nürburgring vilket många tror, stöttade nazistregimen kraftfullt både Mercedes som Auto-Union (föregångare till dagens Audi) med stora penningmedel för att besegra sina italienska och franska rivaler i det som var föregångarna till dagens F1-tävlingar. 

Men, trots helt överlägsna bilar gick det inte tyskarnas väg i början. Tazio Nuvolari, en småväxt och inte speciellt bildskön italienare, körde gång på gång ifrån de tyska bilarna. Först i en Alfa Romeo, senare i en Maserati trots att båda bilarna var helt underlägsna i motoreffekt. Något som Nuvolari kompenserade med en fenomenal körteknik där han tog kurvorna med 4-hjulsladd och fullt uppställ. Till slut såg Auto-Unions stallchef Dr. Karl Feuereissen ingen annan utväg än att erbjuda Tazio Nuvolari ett riktigt fett kontrakt, så under de två sista säsongerna innan kriget stängde ner all motorsport vann Nuvolari en mängd tävlingar med den fantastiska Auto Union Type D. Ett riktigt monster att tämja som initialt hade en kompressormatad V16-motor placerad långt bakom föraren.

Adolf Hitler lär dock ha blivit rasande på Auto Unions stallchef, då han inte ansåg att den lille och svartmuskige Nuvolari var tillräckligt ”arisk”. Det resoluta svaret Hitler fick av Feuereissen var att han inte skulle dra sig för att låta en apa köra bilen om apan bara körde tillräckligt fort. Sant eller inte, helt bekräftat är inte uttalandet, så fick Hitler till slut acceptera att rasideologi aldrig kan styra vem som är bäst i idrott. Nuvolari fortsatte vinna och blev dessutom väldigt populär i Tyskland. En liten parallellt till den färgade amerikanske friidrottaren Jesse Owens som tog fyra guld i Berlin-OS 1936, mitt framför näsan på nazistregimen som hoppades på en total tysk dominans.

“Råkat" hylla båder Hitler och Putin

Men trots en och annan solskenshistoria är det nog bara att konstatera att motorsport i allmänhet och Formel 1 i synnerhet som nämnts inte är några föredömen när det kommer till politisk medvetenhet. 

Människor engagerade i motorsport är ofta tämligen ointresserade och okunniga om politik, vilket märkts av bland annat Bernie Ecclestone många klavertramp där han tidvis i olika intervjuer råkat hylla både Hitler och Putin, även om han ofta ångrat sig i efterhand. 

När den kontroversiella FIA-ordföranden Max Mosley insåg att han omöjligt kunde göra politisk karriär vilket var hans dröm (han var son till den ökände nazistledare Oswald Mosley), sökte han sig i stället till motorsporten. Vid sin första tävling och när han presenterade sig för de övriga förarna fick han bara kommentaren ”Mosley, never heard of the name”

Bernie Ecclestone – inte sällan i blåsväder på grund av sina uttalanden. Foto: Gepa Pictures/Hans Osterauer


Men kanske ser vi en ny era inom F1 växa fram med förare som vågar stå för sina åsikter och ställa krav på sina team, sponsorer och arrangörer. Till exempel fick Lewis Hamilton Mercedes att lacka sina bilar svarta under två säsonger för att visa sitt stöd till rörelsen Black Lives Matter. Och för några säsonger sedan valde i alla fall flertalet förare att gå ner på knä under nationalsången på startgriden. Eller som när Sebastian Vettel efter loppen tar med sina kompisar och plockar skräp på läktaren. Så visst kan ibland ”sportswashing” faktiskt kan vara något djupare och mer seriöst än att försöka städa upp bakom sin egen rygg. Och vi ska inte glömma att Formel 1 faktiskt var en av de första idrotterna att omgående klippa alla band med Ryssland efter invasionen av Ukraina. Något som kostade både Formel 1-organisationen och i alla fall ett stall (Haas F1 Team) stora pengar. Så kanske kan sporten sakta börja putsa upp sitt naggade rykte i framtiden. Ett GP-lopp i Sydafrika, där F1-intresset alltid varit stort, arrangerat på rätt sätt och kanske med inslag av lite välgörenhet skulle kunna vara ett första steg på vägen.Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1.  


TV: Från 2020 – Hamilton visar upp Black Lives Matter-hjälmen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten