Roger Penske – en av racingvärldens mest inflytelserika män.
Foto: MARK J. REBILAS/USA TODAY SPORT
Krönika
Roger Penske – mannen som hade kunnat bli en dominant i F1
ANNONS

Hade ödet varit annorlunda hade Roger Penske antagligen varit ett av de mest aktade namnen inom F1-sporten. I dagens krönika på FormelDirekt.se berättar Magnus Berthling hur det kom sig att en av racingvärldens mest intressanta personer valde bort F1 för att satsa på Indycar och Nascar i stället.

Den som inte är så familjär med Indycar och amerikansk motorsport har förmodligen bara en vag uppfattning vem Roger Penske är. The ”Captain” som han kallas har hunnit bli 85 år gammal men är fortfarande i full aktivitet och i sällskap med familjen France (ägare av Nascar) en gigant inom amerikansk motorsport. Roger Penske är teamägare i både Indycar, Nascar, sportvagnar och många andra discipliner men sen några år tillbaks också ägare till hela Indycar-serien och även den legendariska anläggningen Indianapolis Motor Speedway. 

Meritlistan som teamägare är nästan ofattbart lång. Känn på det här; 

* 17 Indycar-titlar 
* 18 Indy 500-segrar 
* 10 NASCAR-titlar 
* 219 segrar i den serien, varav tre på Daytona 500

… för att bara nämna en bråkdel av hans teams CV. 

Lägg sedan till en framgångsrik affärsverksamhet utanför motorsporten som en av världens största bilhandlare, USA:s största uthyrare av lastbilar, ägare av Detroit Diesel med mera. Men trots sin höga ålder missar Penske sällan en tävling med sitt team oavsett var i världen den går, där han oftast bor på banan i en husbil. 

Ett roligt minne jag själv har är när Indycar (eller CART som det hette då) gästade Europa för många år sedan på ovalbanan i Rockingham långt upp norra England. Jag lyckades då diskret smita in i depån och fick under kvalet stå bakom Roger Penske själv och studera när han i detalj följde sina förares tider på sin bildskärm. ”Welcome, I hope you can see the times on the screen”, sa denna ödmjuke och sympatiske man. Något som varit fullständigt otänkbart i F1. 

Tragedin slog till

Men, går vi tillbaka i historien kunde faktiskt Team Penske blivit ett ledande stall i Formula 1, som säkert hade legat i den absoluta toppen än idag sett till den utveckling teamet sedan fick genom att i huvudsak fokusera på den amerikanska motorsporten.

Det började med att Roger Penske, som själv faktiskt startat i två Formula 1-lopp i början av 60-talet,  etablerade ett tajt samarbete med sin förare Mark Donohue, där man tillsammans byggde upp teamet. Donohue var en snabb men framför allt tekniskt begåvad förare när det gällde att utveckla tävlingsbilar. Radarparet Penske – Donohue tog sig an serie efter serie, nästan alltid med stor framgång. Man vann TransAm (trimmade och vilt sladdande muskelbilar), fortsatte med sportvagnar och vann CanAm-serien med den fantastiska Porsche 917/30 (den kanske snabbaste racerbil som någonsin tillverkats) innan man kastade sig över Indycar där man vann Indy 500 redan i fjärde försöket 1972.

Men duon ville vidare, och nästa mål blev Formula 1, där Team Penske till säsongen 1975 ställde upp med en egenkonstruerad bil som kördes av Donohue som gjort comeback efter ett kortare uppehåll. Konkurrensen var tuffare än man trott, först till Österrikes GP på sensommaren 1975 började man få upp farten. Då slog tragiken till, Donohue körd av banan på träningen och slog huvudet i en reklamskylt. Han verkade först inte ha fått några större skador men blev sedan sämre och avled efter några dagar på sjukhuset.

Roger Penske tog detta hårt men beslöt att köra vidare med sitt F1-team. Året efter satsade man på talangen John Watson som ett år efter tragedin i Österrike på samma bana tog teamets första och enda seger i F1. Allt såg väldigt lovande ut för Penskes F1-satsning, bilen var superb trots små resurser, man hade en av de mest lovande förarna etc. Men teamet behöver fler sponsorer, och när dessa avvaktade tog Penske som aldrig gör något halvhjärtat ett resolut beslut att sälja teamet (som döptes om till ATS). I stället fokuserade han på amerikansk racing och blev där som nämnts den framgångsrikaste teamägaren genom tiderna.

Många med mig tror det var en stor förlust för Formula 1 att tappa Roger Penske. Parallellt med racingteamet byggde han som nämnts upp en synnerligen framgångsrik affärsverksamhet. Så över tiden hade ekonomiska resurser funnits, idag är Team Penske ett av de mest välfinansierade teamen i USA med en stor portfölj av sponsorer. 

Roger Penske med IndyCar-föraren Helio Castroneves. Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Hade säkert haft ett toppstall i F1 i dag

Men tajmingen just hösten 1976 när Roger Penske tog sitt beslut var olycklig. Med den kompetens som fanns i teamet inklusive en egen och välutrustad fabrik i Poole i England (som senare skulle bygga flera Indy 500-vinnande bilar) hade Penske säkerligen varit ett toppstall i Formula 1 än idag. Och som amerikanskt team hade nog F1-intresset i USA, som svalnade markant under 80- och 90-talet, varit fortsatt starkt. Många talangfulla transatlantiska förare hade säkert också valt Formula 1 i stället för Indycar, t ex namn som Rick Mears, Al Unser Jr, Michael Andretti, Paul Tracy mfl. Formula 1 med Roger Penske hade kunnat se helt annorlunda ut om bara en sponsor hade kunnat bestämma sig lite snabbare inför säsongen 1977. Men så fungerar Formula 1, det finns massor av team som drömmer om att etablera sig i toppen, få tar sig dit och ännu färre lyckas hela vägen. Men Roger Penske hade som sagt alla förutsättningar att lyckas. 

Eller var allt så enkelt att han själv trivdes bättre i den lite mer öppna och avspända amerikanska racingmiljön än i den slutna och stela globala F1-kulturen?

Själv har jag kommit så långt att jag en gång fick stå på griden några minuter innan Kinas GP 2012 startade. Det var min livs höjdpunkt, och nog det närmaste frontlinjen man kan komma som supporter. Men för att få sitta bakom Toto Wolff eller Christian Horner och titta på deras dataskärmar under ett F1-kval måste man nog vara global megakändis i kubik. Så minnet av mitt korta möte med Roger Penske på Rockingham 2001 där vi tillsammans följde kvalstriden mellan Kenny Bräck och hans egen förare Gil de Ferran (som tyvärr gick vinnande ur den striden) är något som jag sent kommer att glömma.

Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1.


TV: Toto Wolff summerar säsongen  – från början till slut

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten