Lando Norris – en förare på väg framåt.
Foto: Bildbyrån
Personporträtt

Lando Norris - en framtida världsmästare som bidar sin tid?

ANNONS

Lando Norris har gjort fyra säsonger i Formel 1 och resultaten har varit anmärkningsvärt bra för en förare utanför toppteamen. 

Namn: Lando Norris

Lag: McLaren

Nationalitet: Brittisk/Belgien

Ålder: 23

Säsonger i F1: 4

Tidigare lag: McLaren

Titlar eller bättre meriter: Mästare i den europeiska Formel 3 och tvåa i FIA Formel 2.

Intressant fakta: Han var den yngsta världsmästaren i karting i historien

 

En katt bland hermelinerna 

Lando Norris föddes i Bristol i sydvästra England, en kort simtur från den walesiska gränsen, den 13 november 1999. Norris har kört fyra säsonger i Formel 1 efter att ha debuterat för McLaren 2019. 

Hans bästa placering under säsongen 2022 var tredjeplatsen på Imola. Detta var också den enda gången i år som en förare utanför topp 3-teamen tagit sig upp på podiet. Norris har tveklöst varit Best of the rest, av de förare som inte kört för Red Bull Racing, Ferrarioch Mercedes.  

Lando Norris gick i stort sett en egen tävling för McLaren mot de två Alpine-förarna Esteban Ocon och Fernando Alonso om fjärdeplatsen i konstruktörs-VM. 

Detta eftersom de båda BWT Alpine F1 Team-förarna hjälptes åt att ta poäng medan Norris stallkamrat Daniel Ricciardo hade en katastrofal säsong och bidrog ytterst lite till McLarens poängskörd. 

Bland de egna meriterna på väg fram till Formel 1 har Norris bland annat segrar i Eurocup Formula Renault 2.0, Formula Renault 2.0 NEC, Toyota Racing Series och Formula 3 - titlar som han tog mellan 2015 och 2017. Dessutom blev han tvåa i Formel 2, 2018. 

Bland många unga och talangfulla förare i dagens startfält är Lando Norris utan tvekan en av de som utmärkt sig allra mest. Det är många som undrar var Norris hamnar efter McLaren och om han i en bättre bil och team kommer vara med och utmana om världsmästartiteln i framtiden. 

Red Bulls stallchef Christian Horner erkände i en intervju i höstas att de varit i kontakt med Norris flera gånger, men varje gång så har det slutat med att han förlängt med McLaren. 

Foto: Bildbyrån

Historiskt ung världsmästare 

Lando Norris föddes i en rik brittisk familj och hans pappa Adam Norris uppges var den 501:a rikaste mannen i Storbritannien enligt en publikation från 2022. Norris själv var intresserad av bilar och racing redan som liten. 

Hans mamma Cisca kommer från Belgien och Norris har dubbla medborgarskap. Han är dock uppvuxen i England och det har aldrig rått någon tvekan om att han skulle tävla för Storbritannien. 

Lando är andra barnet i en syskonskara på fyra, där storebror Oliver och de två yngre systrarna Flo och Cisca också ingår. Även brodern Oliver tävlade i karting som liten, men slutade 2014 utan att ha nått samma framgångar som Lando. 

Lando började sin karriär vid sju års ålder med att tävla i regionala kartingtävlingar och tog sin första titel 2010 i Storbritanniens kartingmästerskap för juniorer. 

2014 skrev han historia när han blev den yngste mästaren någonsin som vann världsmästerskapet i karting i kategorin KF. 

Norris förebild som ung var italienaren Valentino Rossi. Tidigare i år flyttade Norris till Monaco efter att tidigare ha bott i närheten av McLarens högkvarter i Woking, en dryg timme från London. 


Vägen till Formel 1

Lando Norris tävlingshistorik har alltid varit full av segrar och podiumplaceringar. Samtliga tävlingar nedan är tävlingar som Lando Norris vann på sin väg fram till Formel 1.  

2014 - Karting World Championship
2015 - MSA Formula
2016 - Toyota Racing Series
2016 - Formula Renault 2.0 NEC
2016 - Eurocup Formula Renault 2.0
2017 - FIA F3 European Championship

Det rådde ingen tvekan om att det var en synnerligen talangfull kille som susade fram längs banorna runt om Europa. Det var bara en fråga om vilket team som skulle plocka upp honom först. 

Som engelsman var det kanske ingen överraskning att det blev McLaren som valet föll på då teamet från Storbritannien har en mycket stark historia. Att det också var här som Lewis Hamilton debuterade och vann sitt första VM-guld spelade säkert in i valet. 

Norris skrevs in i McLaren Young Driver program år 2017. Samma år fick han göra sina första tester som F1-förare men det blev inga tävlingar. 

2018 blev han McLarens testförare och reservförare men fick vänta till 2019 innan han gjorde debut på den allra största scenen.  

Foto: Bildbyrån

Stark debutsäsong

2019 fick Norris till slut göra debut i F1 då McLaren erbjöd honom en plats som ordinarie förare i teamet ihop med Carlos Sainz Jr., som ersättare till belgaren Stoffel Vandoorne och Sainz landsman Fernando Alonso.  

Debuten skedde i Australiens GP där Norris slutade tolva. Säsongen inleddes något trögt med poäng i bara två av de första sju loppen. 

Norris blev dock allt varmare i kläderna ju längre säsongen gick och avslutade med poäng i sex av de åtta avslutande loppen. Totalt blev det 49 poäng och en elfteplats i totalen. En fin start för den då 20-åriga Lando.  

2020 blev en förbättring för Norris som tog två snabbaste varv (Österrike och Turkiet) och hamnade på podiet för första gången i F1-karriären efter en tredjeplats i säsongsdebuten i Österrike. 

Han fördubblade poängskörden från sitt debutår, tog 97 totalt, och slutade på nionde plats. Carlos Sainz körde i sin tur in 105 poäng och tillsammans såg de till att McLaren slutade på tredje plats i konstruktörsmästerskapet. 

2021 fortsatte Lando Norris framfart. En andraplats, tre tredjeplatser, en pole position och ett snabbaste varv stod det i resultatraden när säsongen summerades. 

Norris tog 160 poäng och slutade på sjätteplats, efter att ha tagit poäng i 20 av 22 lopp. Det råder ingen tvekan om att Lando Norris är den vitala kuggen i ett McLaren som drömmer om att ta sig tillbaka till den absoluta toppen.

Best of the rest 2022

Lando slutade sexa och hans stallkamrat Daniel Ricciardo åtta under säsongen 2021 och McLaren blev med bred marginal fyra i konstruktörsmästerskapet med 275, Alpine på femteplats tog bara 155. 

De båda förarna såg fram emot en ny säsong och att förbättra sina positioner, men det skulle bli två vitt skilda resultat för de båda. 

Norris började året på Bahrain GP på femtonde plats, vilket var långt från förväntningarna. Han följde upp det att komma sjua och femma i Saudiarabien och Australien innan det var dags för säsongens fjärde lopp på Imola. 

Där slog han till med en tredjeplats vilket var säsongs höjdpunkt och som vi nämnde i inledningen, den enda gången som en förare utanför topp 3-teamen tog en pallplats under hela säsongen. 

Norris tog poäng i sjutton av 22 race. Två gånger tvingades han bryta men utöver det så var det bara tre lopp där han inte lyckades köra in poäng. Det blev dessutom två fastest lap.

Foto: Bildbyrån

Till slut summerade Lando Norris 122 poäng vilket gav en sjundeplats, medan Daniel Ricciardo bara fick ihop 37 poäng och slutade utanför topp 10, på elfteplats. 

Detta blev också det sista vi fick se av Daniel Ricciardo i McLaren och till nästa säsong har Lando Norris en annan australiensare som stallkamrat, det unga löftet Oscar Piastri

Norris går en mycket intressant framtid till mötes och det är inte alls omöjligt att det är en framtida världsmästare vi ser här. Tillsammans med George Russell är han den till synes mest spännande bland de yngre förarna på gridden och det ska bli mycket intressant att se vad han kan göra i ett större team när chansen ges. 

För tillfället har han kontrakt med McLaren över säsongen 2025 Men det är fullt rimligt  att tro att han är en kandidat för både Mercedes och Red Bull, den dagen då Lewis Hamilton och Sergio Pérez ska ersättas.


TV: Årets förare enligt Viaplays motorredaktion – Lando Norris

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten