Jack Brabham lyckades med något som få skulle kunna skryta med.
Foto: Imago Sport Foto/Bildbyrån
Krönika
Magnus Berthling: Jack Brabham lyckades med den ultimata F1-drömmen
ANNONS

Att som förare bli världsmästare i Formula 1 är stort, att som stallchef vinna konstruktörstiteln likaså. Men det finns något ännu större, nämligen att vinna mästerskapet inte bara som förare utan också som sin egen konstruktör och teamchef. Många har försökt, bara en har lyckats fullt ut medan några få har vunnit enstaka F1-tävlingar.

Han som lyckades hette Jack Brabham, kom från Australien och tog två raka förartitlar 1959 och 1960 i en Cooper-Climax. Som dubbel mästare hade han naturligtvis kunnat välja vilket stall han ville. Men i stället satsade Jack sina (på den tiden ganska små) förvärvade prispengar på att försöka bygga upp ett eget F1-team tillsammans med kompanjonen Ron Tarrance.

Idag låter det kanske som en omöjlighet att först leda ett Formula 1-team, ta ansvar för konstruktion, fabrik, ekonomi och personal, och samtidigt vara en förare av världsklass. Men Jack Brabham lyckades. Efter att nya regler införts 1966 och när övriga team satsade på alltför avancerade lösningar (t ex den beryktade H16-motorn från BRM) så hölls sig Jack Brabham till beprövad teknik och bärgade den till synes ouppnåeliga titeln som världsmästare i både förar- och konstruktörs-VM. Och att det inte var någon slump visade teamet året efter, då stallkompisen Dennis Hulme från Nya Zeeland blev mästare.

Jack Brabham fortsatte med sin dubbelroll som förare och konstruktör långt upp i 40-årsåldern och var med och slogs om titeln så sent som 1970 innan han sålde av sin del av teamet till en viss Bernie Ecclestone och pensionerade sig i sitt hemland Australien.

Jack Brabham 1969. Foto: Imago SportfotoUnder 60-talet var det två förare till som följde i Brabhams kölvatten. Bruce McLaren, även han från Nya Zeeland, blev 1959 den då hittills yngste förare som vunnit i Formula 1, bara 22 år gammal. Men trots sin ungdom sökte Bruce nya utmaningar. 1966 startade han själv McLaren Racing Team, som över tiden och senare med annat ägar- och ledarskap skulle bli det mest framgångsrika F1-stallet genom tiderna efter Ferrari (och så småningom även en sportbilstillverkare av högsta rang).

Bruce McLaren hade ett otroligt driv. Han gick ner i minsta, tekniska detalj, testade fram sina bilar till perfektion samtidigt som han fortsatte vara en förare i världsklass. 1968 vann han Belgien GP i sin egen bil, det hade kunnat bli fler segrar om han inte omkommit i en testkörning på Goodwood 1970. Men teamet han lämnade efter sig fortsatte att rada upp segrar och titlar, inte bara i Formula 1 utan även i Indycar, den amerikanska sportvagnsserien Can-Am och vann även 24-timmarsloppet på Le Mans 1995.

“Den vackraste F1-bilen genom tiderna”

Lite mindre känd men värd att uppmärksammas är amerikanaren Dan Gurney. Han var en mycket respekterad förare och vann bland annat Porsches enda seger som F1-konstruktör 1962 (där han för övrigt var teamkompis med Jo Bonnier). Men han ville mer och 1966 debuterade hans egenkonstruerade bil, döpt till Eagle, av många inklusive undertecknad ansedd som den vackraste F1-bilen genom tiderna). Bilen var inte bara vacker utan även snabb, året efter vann han sin enda seger som konstruktör i Belgien GP. Det var slutet på en magisk månad, som började i Indianapolis där 5 av de 6 snabbaste bilarna i kvalet till 500 miles-loppet alla var Gurneys Eagle-bilar. Och mellan succén i Indy 500 och F1-vinsten på Spa hann han även vinna 24-timmarsloppet på Le Mans tillsammans med A.J Foyt. Kuriosa är att Gurney på prispallen blev den första föraren som sprutade champagne över publiken, en tradition som lever än i dag. 

Dan Gurney var en riktig mångsysslare. Utöver att bygga bilar för F1 och Indycar tävlande och vann han flera kända sportvagnslopp och tog även fem segrar i NASCAR. Men till slut blev det för mycket, 1971 la han sin förarkarriär på hyllan och fokuserade på sitt team som fortsatte många år att tävla i Indycar.

Dan Gurney. Foto: Imago sportfoto

Men drömmen om att vinna med sin egen bil fortsatte att inspirera många mer eller mindre duktiga förare som inte sällan brände mycket av de pengar man annars kunde ha tjänat på sin körning. Närmast kom John Surtees, världsmästare i Ferrari 1965 (och som även hade tagit sju VM-titlar i roadracing med motorcykel). Surtees-bilarna var både snygga och snabba, bla vann man en F1-tävling på Qulton Park som inte ingick i F1-VM, men stallet lyckades inte resa de resurser som krävdes i den allt hårdnande konkurrensen. 1972 slutade John Surtees köra själv men fortsatte driva teamet ytterligare några år innan det fick läggas ner.

Under resten av 70-talet dök det flera gånger upp förare som tävlade med sina egna bilar men med föga framgång. En av dem var dubbla världsmästaren Graham Hill, vars bil såg lovande ut men där han själv hunnit tappa mycket av sina tidigare förartalanger. Teamet fick ett tragiskt slut, när man flög hem från en testkörning i Hills eget flygplan i november 1975 kraschade man vid landningen och samtliga teammedlemmar omkom.

När F1-sporten professionaliserades snabbt mot slutet av decenniet försvann alla realistiska möjligheter att både slåss om segrar i F1 och samtidigt driva ett eget team. Jack Brabham i sällskap med Bruce McLaren och Dan Gurney blev förmodligen de sista förarna som fick ta emot två bucklor samtidigt på prispallen.

Magnus Berthling har följt Formula 1 sedan 70-talets början, men också många andra discipliner inom internationell motorsport. Magnus har också varit förbundsordförande för Svenska Bilsportförbundet. Han var givetvis på plats i Anderstorp och såg premiären för Sveriges Grand Prix 1973 och håller fortfarande Ronnie Peterson som en de största F1-förarna genom tiderna. Vidare hoppas han att Sergio Perez blir världsmästare 2023 och att McLaren äntligen ska komma tillbaka som toppteam i Formula 1. 


TV: Det har superstjärnorna gemensamt


 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Formeldirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FormelDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten